Niet voor alle internetgebruikers is de snelheidsverhoging van KPN positief. De leden van Tiscali hebben onlangs een brief gekregen van hun provider. Daarin stond dat ze zelf voor de kosten moeten gaan opdraaien. Volgens Tiscali is het niet juist, dat de providers moeten opdraaien voor de ‘cadeautjes’ die KPN weggeeft. Naast Tiscali ging eerder Het Net niet gelijk mee met de verhogingen van KPN. Ook daar was men ontevreden over de hogere financiële lasten die KPN de providers indirect oplegt.

Wat dit voor de consument betekent? Die zal vijf euro extra moeten gaan betalen voor het ADSL abonnement. Er is nog wel een andere mogelijkheid. De consument moet dan tevreden zijn met een lagere snelheid. Bovendien zal de datalimiet worden verlaagd naar 2000 MB per maand. Dat is niet echt leuk als je 20 GB gewend bent. Als men voor deze optie kiest zal er eenmalig 25 euro moeten worden betaald, maar zal de abonnementsprijs dalen met 10 euro.

Kortom, de providers staan niet te springen op meer snelheidsverhogingen omdat dat voor veel extra kosten zorgt. Tevens is het dataverbruik ook alweer gestegen en zou dat betekenen dat ze nog meer moeten doorberekenen aan de consument. Als dat gebeurd zullen de prijzen van ADSL als maar stijgen.