1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Het aantal kabelinternetgebruikers is ten opzichte van eind 2003 min of meer stabiel gebleven, ADSL maakt een groei door van 6%. Dit blijkt uit een recente meting van de ICT Consumer MonitorTM van Heliview. Het onderzoek heeft plaatsgevonden onder ruim 1.000 huishoudens in Nederland.

50% van de analoge internetgebruikers kiest nog altijd vanuit kostenoogpunt voor dit type verbinding. Het smallband segment (analoge- en ISDN gebruikers) zal gezien de hoge mate van switchplannen in 2004 kleiner worden; 20% van de analoge gebruikers verwacht te switchen alsmede zelfs 29% van de ISDN gebruikers. De "strijd" tussen kabelaars en ADSL aanbieders zet zich dus voort in 2004.

Uit de daling van de gemiddelde kosten aan breedband (van € 37,10 eind vorig jaar naar € 33,10 in het eerste kwartaal van dit jaar) blijkt direct de hevige prijsconcurrentie tussen kabel en ADSL. Op basis van het switchgedrag in het verleden blijkt dat migraties naar ADSL vooral plaatsvonden vanuit analoog en ISDN. Kabelgebruikers hadden veelal nog geen internetaansluiting voor de huidige. In 58% van de gevallen wordt ADSL gekozen voor snelheid; kabel blijft hierbij achter met 35%. Planet Internet heeft op dit moment het grootste aandeel, Wanadoo en Zon zijn sterk concurrerend.

De grootste verschillen tussen smallband- en breedbandgebruikers met betrekking tot de internettoepassingen liggen op het gebied van muziek downloaden, muziek luisteren en gaming; gemiddeld komt dit bij breedbandgebruikers drie keer zo veel voor.