2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het lijkt erop dat Windows zijn greep op de zakelijke markt aan het verliezen is aan Linux. Steeds meer bedrijven stappen (gedeeltelijk) over op Linux, of zijn dat in de toekomst van plan.

Uit onderzoek van The Yankee Group blijkt dat één derde van de bedrijven over wilt stappen van Windows naar Linux. Sommigen in het geheel, sommigen alleen met enkele computers. Opmerkelijk is ook dat van alle bedrijven met Unix servers slechts 4 procent van plan is in de komende 2 jaar een overstap te maken naar Linux. Van de bedrijven met Windows servers is dit percentage 11 procent. 21 procent van de bedrijven met Windows servers denkt erover om Linux servers aan de windows servers toe te voegen.

Bij de gewone computers zijn de cijfers een stuk hoger dan bij de servers. Volgens The Yankee Group zal in de komende 2 jaar minstens 36 procent van de bedrijven een aantal of alle computers omzetten naar Linux. Slechts 5 procent wilt echter alle computers omzetten naar Linux. 57 procent denkt er echter niet aan om Linux in hun Windows omgeving "toe te laten".

Volgens het onderzoeksrapport zijn bedrijven toch zeer voorzichtig om over te stappen op Linux. De voornaamste reden is de prijs, want ook al zijn veel bedrijven ontevreden over de dure Windows-licenties, het is moeilijk om in te schatten of de overstap naar Linux wel goedkoper uit zal vallen. Want met de overstap naar Linux komen veel extra kosten. Zo kan veel software na de overstap niet goed meer werken en moet daar ook weer vevanging voor worden gekocht. Daarnaast kan het zijn dat er meer IT mensen worden ingehuurd omdat de medewerkers meer moeite hebben met het werken met Linux.

Uit het rapport blijkt dat ook bedrijven die zeer tevreden zijn over Windows ook enkele computers met Linux hebben. Al is het alleen al om een goede basis te hebben voor onderhandelingen voor een nieuwe software deal.