min

Tags in dit artikel

, ,

De brancheorganisatie van de Amerikaanse muziekindustrie, RIAA, heeft opnieuw aanklachten ingediend. Deze keer tegen 762 gebruikers van illegale ruilbeurzen zoals Kazaa en eDonkey. Volgens de RIAA hebben de aangeklaagden liedjes beschikbaar gesteld en daarmee hebben zij de wetgeving op auteursrechten overtreden.

Ook deze keer zijn de aanklachten ingediend tegen ‘onbekende personen’. Logbestanden en IP-adressen vormen het bewijslast. Volgens de RIAA is het nu aan de officier van justitie om de persoonsgegevens op te vragen bij de internetproviders die bij die logbestanden en IP-adressen horen. Deze providers hebben zich in het verleden met succes geweerd tegen pogingen om persoonsgegevens op te vragen door de RIAA.

Van de 762 aanklachten zijn 26 gericht tegen gebruikers die via hun college of universiteit toegang hebben tot het internet. Volgens de RIAA vormen die internettoegangen de ruggegraat van de illegale ruilbeurzen. De college en universiteit netwerken beschikken namelijk over een hoge snelhied waardoor het uploaden en downloaden van grote bestanden zoals film, en complete cd’s geen enkel probleem is.

Volgens de RIAA zou de illegale verspreiding van muziek en films dan ook een stuk langzamer verlopen wanneer de ‘distributeurs’ niet de beschikking zouden hebben over de snelle internetaansluitingen op scholen en universiteiten.