min

Tags in dit artikel

, , ,

Nederlandse internetaanbieders hebben hun webmail slecht beveiligd. Hierdoor kunnen kwaadwillenden andermans mail meelezen of iemands wachtwoord gemakkelijk achterhalen. Zeker tien Nederlandse internetaanbieders hebben de webmail slecht beveilid, waaronder Chello, Planet en Tiscali kampen met lekken in hun webmailsysteem. Ook bij Zonnet, Wanadoo, 12move, Freemail en Raketnet is het mogenlijk om andermans e-mail te lezen.

Eerder dit jaar zijn de fouten al ontdekt door Martijn Brinkers, een Nederlandse beveiligingsdeskundige. Hoewel hij de providers op de hoogte bracht van zijn ontdekken, nam geen enkele van de internetaanbieders de moeite om de lekken te dichten.

Daarom heeft Brinkers WebWereld benaderd die het probleem afgelopen week opnieuw onder de aandacht van de providers bracht. Hierdoor zijn veel internetaanbieders wel bereid om actie te ondernemen.

Een nader onderzoek wijst evenwel uit dat veel providers de lekken nog niet voldoende hebben gedicht. De beveiligingsexpert hekelt aan de lakse manier waarop de providers omgaan met de beveiliging van hun eigen webmail.

"Ik denk dat ze geen duidelijke protocollen hebben wat te doen bij dit soort meldingen", aldus Brinkers. "Het zou makkelijker moeten zijn om snel het juiste contactadres te vinden waar je beveiligingsgerelateerde meldingen naartoe kunt sturen."

We bedanken katslam voor het insturen van dit bericht!