2min

Tags in dit artikel

, ,

De FIOD-ECD heeft de twee grootste Nederlandse portalsites uit de lucht gehaald. De sites boden links aan naar illegale bestanden die op inhoud en kwaliteit gecontroleerd zijn. Deze bestanden bevatten illegale kopieën van films, videospellen, muziek en andere content. Het gaat om de portalsites Shareconnector.com en Releases4U.com. Op negen locaties in Nederland zijn acht verdachten aangehouden. Verder zijn een aantal computers, vier servers en administratie in beslag genomen.

Door digitaal recherchewerk van opsporingsambtenaren van het team opsporing piraterij van de FIOD-ECD konden de IP-adressen worden achterhaald van de computers die vermoedelijk voor opslag en transport van illegale bestanden zijn gebruikt. Met behulp van deze IP-adressen was het mogelijk om de fysieke locaties van die computers te bepalen. Vervolgens is nader onderzoek verricht naar de personen en de locaties die in relatie staan tot de IP-adressen.

Aanleiding voor het onderzoek was informatie van de Stichting Brein. Deze stichting behartigt de belangen van de entertainmentindustrie bij inbreuken op intellectuele eigendomsrechten.

Een aantal van de aangehouden personen wordt ervan verdacht deel uit te maken van de releasegroep DVD Europe Team. Dit team heeft als doel zo snel mogelijk illegale bestanden van films, muziek en spelletjes aan te bieden op internet. Vaak gebeurt dit voordat de films legaal beschikbaar zijn. Eerder werden in onder meer Duitsland en Zwitserland al andere portalsites door politie en justitie afgesloten. Een aantal van de illegale links van deze sites was verschoven naar Nederlandse portalsites. Het is voor het eerst in Nederland dat portalsites uit de lucht zijn gehaald.

De consument kon via de portalsites toegang krijgen tot illegale bestanden op het uitwisselnetwerk eDonkey waarmee hij films, videospellen en muziek kon downloaden en automatisch ook uploaden (zelf verspreiden). Shareconnector en Releases4U boden duizenden links naar illegale bestanden voor ongeveer 40.000 deelnemers en een veelvoud aan gebruikers. Het is verboden om kopieën van auteursrechtelijk beschermde werken ter verveelvoudiging of ter verspreiding voorhanden te hebben. Dit is in strijd met het auteursrecht.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.