2min

Tags in dit artikel

, , ,

Er gaat een grootschalige operatie beginnen om georganiseerde piratenbendes op te rollen. De invallen in de Nederlandse studentenhuizen maakten daar deel van uit. Deze actie is volgens de Amerikaanse minister van Justitie de grootste actie tegen online piraterij ooit. Ook in België werden invallen gedaan.

De FBI heeft vier aparte undercoveroperaties onder de naam Fastlink om het illegale softwarewereldje plat te leggen. De warez-groep is een groot doelwit. Daar worden games, films, software en muziek gratis verhandeld.

"De topgroepen zijn hiërarchische en zeer gestructureerde organisaties met leiderschapsposities die de dagelijkse gang van zaken controleren, nieuwe leden rekruteren en de verschillende archiefsites beheren", zegt de Computer Crimes and Intellectual Property Section van het Amerikaanse ministerie van justitie. "Deze groepen bestaan uitsluitend om piraterij te bedrijven en proberen elkaar de loef af te steken door als eerste gekraakte software en dergelijke online te zetten."

Het gaat overigens niet meer om kleine groepen, dat is gebleken uit een onderzoek van politiediensten. Er zijn nu al 120 huiszoekingen in 11 landen uitgevoerd. Er zijn nu al meer dan 100 mensen geïdentificeerd als leiders of als belangrijke personen, aldus de Amerikaanse Justitie.

In de landen België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Israël, Nederland, Singapore, Engeland, Zweden en de VS zijn al meerdere invallen gedaan. De Business Software Alliance, die meedoet aan de strijd tegen piraterij en meewerkte aan de actie, heeft nog geen gegevens over het aantal aanhoudingen in België.

Dit is niet de eerste keer dat de poltie een grote actie tegen piraterij onderneemt. In december 2001 werd al actie ondernomen tegen DrinkOrDie en Razor1911. Leden van die groepen ontvingen pas geleden gevangenisstraffen tot vier jaar en forse boetes.