2min

Tags in dit artikel

, , ,

Opera heeft een betaversie uitgebracht van haar vernieuwde webbrowser. Opera hoopt met de nieuwe release mee te liften op het succes van Mozilla’s Firefox en daarmee ook meer druk te kunnen zetten op concurrent Microsoft.

Om die woorden kracht bij te zetten heeft Opera een aantal nieuwe functies toegevoegd aan de browser. Zo is de user-interface op de schop genomen, de weergave van websites verbeterd, betere integratie van RSS en ingebouwde spraaktechnologie.

Deze laatste functie zorgt ervoor dat niet alleen de browser met voice-commands bestuurd kan worden, maar dat de browser ook e-mail berichten en internetpagina’s voor kan lezen.
De spraaktechnolgie is op het moment nog verre van perfect, maar Opera heeft plannen om deze optie in de toekomst verder uit te werken en te perfectioneren.
De beta herkent op het moment een aantal eenvoudige commando’s als "Opera next link", "Opera back", en "Opera Speak."

Verder is de browser zo gemaakt dat websites altijd goed weergegeven worden op elke resolutie. De nieuwe weergavetechnologie genaamd Extensible Rendering Architecture (ERA) is daarmee ook zeer geschikt voor mobiele telefoons en andere handheld apparatuur.

Ook is er een prominente plaats voor Really Simple Syndication (RSS). Als een internetsite een RSS feed aanbiedt dan verschijnt er een icoontje waarmee de RSS feed gekopieerd kan worden naar de Opera e-mailcliënt.

Om te voorkomen dat het venster een rommeltje wordt heeft Opera een zogenaamde ‘startbar’ opgenomen waar de meestgebruikte functies staan.
Daarnaast is er een ’trashcan’ waarin behalve pop-ups ook afgesloten venster in terecht komen. Daardoor kan een gebruiker een perongeluk gesloten venster snel terughalen.

Volgens Opera is het met de beveiliging ook prima gesteld. Een automatische updatefunctie ontbreekt dan ook niet.
Omdat Opera op het moment marktleider is op het gebied van browser voor mobiele telefoons is de programmacode daarop aangepast. De nieuwe browser is daardoor volgens Opera een stuk sneller.
De nieuwe browser, die op het moment nog geen naam of nummer heeft meegekregen, wordt begin 2005 verwacht.

De Beta is hier te downloaden.