2min

Tags in dit artikel

,

Adobe, bekend van onder het grafische programma Photoshop en de Acrobat PDF reader, heeft een aantal componenten van haar commerciële producten beschikbaar gemaakt voor de open-source community.

Adobe doet dit naar eigen zeggen om iets terug te geven aan de open-source community die zoveel voor het bedrijf betekent heeft. Adobe wil zich in de toekomst ook meer gaan richten op open-source. De meeste producten van Adobe werken tot nog toe alleen met Windows en Mac OS. Afgelopen jaar is Adobe zich echter ook meer gaan richten op o.a. Linux en heeft het bedrijf inmiddels een beta-versie van Acrobat Reader uitgebracht die onder Linux draait.

De twee componenten die nu door Adobe zijn vrijgegeven heten ‘Adam’ en ‘Eve’ en zijn zogenaamde ‘libraries’ die ingelezen kunnen worden door programmeerpakketten.
Eve is een component dat waarmee gemakkelijk dialoog vensters en boxen gemaakt kunnen worden en hun plaats op het beeldscherm vastgelegd kan worden.
Met Adam kunnen routines geschreven worden waarme de interface elementen automatisch aangepast worden aan veranderende situaties.

Het Eve component is onder andere als prototype in Photoshop 5 te vinden. Momenteel is Adobe dit component aan het updaten onder de naam Eve2.
Adam wordt gebruikt in verschillende programma’s van Adobe. Beide componenten zijn overigens geschikt voor alle besturingssystemen.

Het open-source project van Adobe, waar Adam en Eve dus deel van uitmaken heet Adobe Source Libraries (ASL) en is een project van het Adobe Software Technology Lab.
Meer over het project en de Adam en Eve libraries is te vinden op de website opensource.adobe.com