1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Via phishing-mails worden internetgebruikers naar een namaaksite van bekende sites gelokt. Op die site worden de gebruikers gevraagd om hun gegevens als creditcardnummers of pincodes, of gewoon login en wachtwoord in te voeren.
Echter, die namaaksite lijkt sterk op de echte site, maar is het niet. Achter die site zitten criminele organisaties die met deze gegevens valse passen kunnen maken of andere fraude plegen.

In maart 2005 is het aantal phishing-mails heel sterk gegroeid. Het aantal lag drie keer hoger dan in februari. In totaal zouden zo’n 7,5 miljoen phishing-mails zijn verstuurd, laat beveiligingsspecialist CleanPort weten.

"Phishing is vooral vanaf januari 2005 explosief gegroeid", zegt Jeroen Oostendorp van CleanPort. "Deze mails zorgen in tegenstelling tot virussen niet voor schade aan systemen, maar zijn wel buitengewoon schadelijk voor bedrijven en internetgebruikers. Bedrijven die het slachtoffer zijn, zullen kosten moeten maken om hun klanten te waarschuwen en om het misbruik aan te pakken. Internetgebruikers lopen het risico van ernstig misbruik van vertrouwelijke gegevens."

Vele phishing-mails zijn afkomstig van Oost-Europa, Zuid-Amerika en China.
Momenteel is de Amerikaanse Regions Bank het doelwit van phishing-pogingen. Ook zijn er vele mails verstuurd die op het oog af leken af te komen van eBay.