1 min

Tags in dit artikel

, ,

Sony gaat de office applicatie van Sun gebruiken in plaats van die van Microsoft. StarOffice is net zo goed en veel goedkoper dan Microsoft Office aldus Sony. Het gaat hierbij om de Europese pc’s. Nog voor het einde van het jaar kunnen klanten StarOffice 6 verwachten in plaats van het gebruikelijk Office XP of Microsoft Works. De eerste pc’s voorzien van StarOffice worden geleverd aan Engeland, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Nederland volgt begin 2003.

Sony is de eerste grote fabrikant die van het vertrouwde Microsoft Office afziet. Hoogstwaarschijnlijk zullen meer fabrikanten kiezen voor Office-alternatieven als StarOffice of Open Office. Ook de webbased StarOffice zal waarschijnlijk veel gebruikt gaan worden. Dit alles komt doordat de licentie kosten die bij Microsoft betaald moeten worden voor Microsoft’s Office-pakket erg hoog zijn. De alternatieven daarentegen eisen veel minder licentiekosten. Door Staroffice te kiezen i.p.v. Microsoft Office verwacht Sony een hogere winstmarge te bereiken.

StarOffice is de commerciële variant van OpenOffice, de gratis te downloaden kantoorsuite. Het pakket is voorzien van een tekstverwerker, spreadsheetprogramma, database en presentatiemogelijkheden. Eerder dit jaar doorbrak Corel de Microsoft-hegemonie door met enkele computerfabrikanten af te spreken dat deze Wordperfect Office zouden meeleveren in plaats van Microsoft Office. Corel ging toen in zee met HP en Sony Amerika.

De overstap is makkelijk doordat StarOffice en Openoffice ook de bestanden die geschreven zijn in Microsoft Office kunnen openen, lezen, bewerken en opslaan.