2min

Tags in dit artikel

,

Bij het inrichten van een bekabelinginfrastructuur kiest 72% van de IT professionals wereldwijd voor een 1- of 10 Gigabit verbinding. In Nederland kan de Gigabit technologie op nog meer belangstelling rekenen, hier gaf 88% aan voor Gigabits-capaciteiten te kiezen. Dit blijkt uit een onderzoek dat Systimax Solutions onlangs uitvoerde onder 2165 IT professionals in 48 landen. 56% van de respondenten zou 1 Gigabit-koperbekabeling (categorie 6) installeren voor nieuwe installaties, nog eens 16% gaf aan voor de nieuwe 10 Gigabit-koperbekabeling (categorie 6 Augmented) te kiezen. In Nederland was dit respectievelijk 69% en 19%. Het onderzoek bevestigt dat connectiviteit een zeer belangrijke rol speelt in een netwerk en dat IT professionals hoogwaardige bekabeling zien als een goede investering. Het suggereert ook een snelle aanvaarding van 10 Gigabit over UTP-bekabeling, ook al zijn de standaarden voor dit type bekabeling nog in ontwikkeling.

“De onderzoeksresultaten laten zien dat managers nieuwe bekabelingtechnologieën in een vroeg stadium willen gebruiken om er zeker van te zijn dat ze over de vereiste bandbreedte beschikken”, vertelt Koen ter Linde, Managing Director West Europa bij Systimax. Hoewel de ontwikkeling van de 10 Gigabit categorie 6A nog vrij nieuw is, antwoordde één zesde van de respondenten dat zij nu al 10 Gigabit bekabeling over koper zou installeren. Met 17% wereldwijd en in Nederland nog maar 5% die voor categorie 5e bekabeling kiest, lijkt dit al bijna een verouderde technologie te zijn.

“IT professionals weten uit ervaring dat zij over de beste verbindingen moeten beschikken om het maximale uit hun netwerkintensieve applicaties te kunnen halen”, aldus Ter Linde. “Met Gigabit als norm voor desktop-verbindingen en 10 Gigabit als toekomstige standaard, zien IT-managers hoogwaardige bekabeling als een nuttige investering in plaats van een noodzakelijke kostenpost.”

Het onderzoek bevestigt de verwachting dat de migratie naar 10 Gigabit in het datacentrum begint en zich daarna verder verplaatst naar desktop-verbindingen. 45% (NL: 38%) van de respondenten verwacht dat zij binnen twee jaar 10 Gigabit Ethernet in de horizontale verbindingen van hun datacentrum hebben. 10% (NL: 23%) heeft het al geïmplementeerd in de backbone (tussen switches) en 54% (NL: 33%) verwacht dit binnen twee jaar te realiseren.

Buiten het datacentrum verwachten de meeste respondenten binnen vijf jaar voornamelijk 1 Gigabit (53%, NL: 65%) of 10 Gigabit (30%, NL: 24%) te gebruiken voor hun horizontale bekabeling. Voor de backbone van het netwerk verwacht 61% (NL: 65%) 10 Gigabit en 26% (NL: 24%) 40 Gigabit nodig te hebben.

In de drie jaar sinds het laatste Systimax onderzoek naar de wereldwijde status en trends op het gebied van LAN-connectiviteit, heeft er een snelle groei plaatsgevonden in de acceptatie van laser-geoptimaliseerde multimode glasvezelbekabeling als alternatief voor traditionele multimode en singlemode glasvezel. Op dit moment zou 28% van de respondenten kiezen voor laser-geoptimaliseerde multimode glasvezel, terwijl dit in 2002 nog maar 4% was.