2min

Tags in dit artikel

, ,

Softwaregigant Microsoft is druk bezig met de opvolger voor de populaire e-mail dienst Hotmail. De codenaam voor de nieuwe mail dienst is Kahuna.

Kahuna is van de grond af aan opgebouwd, en maakt net als Gmail gebruik van AJAX. Deze techniek is een combinatie van (X)HTML, JavaScript, CSS en XML. Dit zorgt ervoor dat een webapplicatie gegevens kan ophalen en weergeven zonder de pagina te hoever verversen. Hierdoor voelt een website veel sneller, en meer als een desktop applicatie aan. Ook krijgen gebruikers nog steeds 2 gigabyte aan opslagruimte.

Op de website van Paul Thurrott is inmiddels een uitgebreide review verschenen van de beta versie van Kahuna. Uit de screenshots is op te maken dat de interface sterk lijkt op die van het mailprogramma Outlook.

Momenteel is er een gesloten beta test van de nieuwe maildienst aan de gang. Bestaande Hotmail gebruikers kunnen uitgenodigd worden om deel te nemen aan de test, als zij zich opgeven. Er worden maximaal 200.000 mensen toegelaten.

Uitrol en tijdsplanning

Kahuna wordt in fasen uitgerold. Zo is de eerste beta fase met 5000 testers net afgerond, en is men maandag begonnen met de tweede beta met 200.000 testers.

In de derde fase zal men er vooral op gericht zijn om de integratie met andere MSN diensten zo goed mogelijk tot stand te brengen. Zodra dit is afgerond zou de software live moeten gaan. Verwacht wordt dat dit in het eerste of tweede kwartaal van 2006 zal zijn.