3min

Tags in dit artikel

, ,

Breedbandinternet in België wil helaas nog steeds zeggen dat je moet rekening houden met een datalimiet. Er is tot nu toe geen enkele provider die een onbeperkte datalimiet toestaat. In tegenstemming tot Nederland, waar een hele rits providers dit aanbiedt. Hier is een protest uit gevolgd met een online petitie en tal van acties tegen de datalimieten in België

Al sinds de opkomst van breedbandinternet in België, was er een datalimiet die lag tussen de 10 en 20 Gb in een standaard abbonement. In sommige gevallen kan men echter nog extra "blokken" kopen maar dit voor de belachelijke prijs van 1 euro per Gigabyte. Dit terwijl men in Nederland bij tal van providers onbeperkt kan downloaden.

Eerst volstonden deze limieten voor de meeste internetgebruikers, maar inmiddels zijn deze limieten veel te laag geworden door de opkomst van legaal muziek downloaden, pctv en andere opkomende activiteiten op het intnernet. Dit is reeds duidelijk te merken in Nederland, waar er genoeg concurrentie is in de providerwereld om ervoor te zorgen dat erbetere voorwaarden, en dus ook meestal geen datalimieten zijn. In belgië echter bezitten bijna 2 bedrijven de complete markt. Telenet biedt internet aan via de kabel terwijl Belgacom dit doet via ADSL.

Beide bedrijven zorgen ervoor dat je slechts 10 tot 20 Gigabyte kan downloaden per maand. Bij telenet geldt dat wat je tussen 10 uur avonds en 8 uur ´s morgens download en upload slechts voor de helft telt, wat er dus voor zorgt dat je toch nog iets meer hebt, maar nog steeds relatief weinig in vergelijking met Nederland.

De prijzen zijn en blijven dan ook hoger dan in Nederland, terwijl de voorwaarden zeer bedenkelijk zijn. Het is dan ook logisch dat vroeg of laat er protest zou komen. De actiegroep Geendatalimiet is dan ook een online petitie gestart. Ze willen ervoor zorgen dat de datalimieten en de prijzen veel realistischer worden, maar dan vooral het eerste. Op de website is letterlijk te lezen : "Iets in de richting van 50gb+ of FUP (Fair Use Policy) zou nu eerder volstaan."

Wanneer men de limiet overschrijd wordt de gebruiker op smallband geplaatst, wat betekent dat hij, tot hij weer onder zijn toegestane limiet surft hij het moet stellen met modemsnelheid. Ook dit moet aangepakt worden volgens de actiegroep.

Over de petitie is reeds een topic geopend op Techzine, om meer mensen te lokken die deze actiegroep willen steunen. Tot nu toe is dit ook geslaagd en in 4 dagen tijd hebben meer dan 10.000 mensen de petitie getekend. Men wil dus duidelijk druk leggen op de schoudes van de providers. Ook aan andere ideëen om de datalimiet weg te werken ontbreekt het er alvast niet. Er zijn plannen om brieven te schrijven, in de media te verschijnen, een rechtzaak aan te spannen , etc.

Hier een vergelijking tussen de Nederlandse en de Belgische providers, waar je duidelijk het verschil ziet tussen de prijzen en voorwaarden.

gegevens Belgacom adsl go Telenet Expressnet Wanadoo (NL) casema MULTI (NL)
Type ADSL kabel ADSL kabel
snelheid (dl) 4640 Kbps 5120 Kbps 20480 Kbps 4200 Kbps
snelheid(up) 256 Kbps 192 Kbps 1024 Kbps 660 Kbps
datalimiet 10 GB 10 tot 20 Gb geen geen
prijs pm 39.95 41.95 22.50 32.95
gegevens Chello Light (NL) Chello Classic (NL) XS4All (NL) KPN Direct ADSL Lite (NL)
Type kabel kabel ADSL ADSL
snelheid (dl) 3072 Kbps 8192 Kbps 3072 Kbps 3072 Kbps
snelheid(up) 1024 Kbps 1024 Kbps 512 Kbps 512 Kbps
datalimiet geen geen geen geen
prijs pm 32.95 49.95 39.95 29.95

De eerste 2 zijn belgische providers, de rest komt uit Nederland. Je ziet onmiddellijk dat de belgische providers de enige zijn met een datalimiet voor een meestal hogere prijs. Wij willen jullie dan ook stimuleren om de petitie te tekenen en zo een eerlijkere prijs/kwaliteit verhouding te bekomen voor de belgische consuementen. Tekenen kan op geendatalimiet.be. Het is nu nog de vraag of het ook daadwerkelijk iets zal uithalen.

We bedanken dieter87 voor de tip!