Na tijdenlang zich gefocust te hebben op P2P services en illegale muzieksites heeft de muziekindustrie voor 2006 een nieuw slachtoffer in gedachten, namelijk sites met songteksten en bladmuziek.

Op veel sites worden songteksten, tablatuur (tabs) en bladmuziek van allerhande nummers aangeboden. De Music Publishers’ Association (MPA) is hier echter totaal niet blij mee en heeft aangekondigd dat het de eigenaars van deze sites wil gaan vervolgen. De MPA wil het niet laten bij een boete en sluiting van de sites, maar pleit ook voor gevangenisstraffen voor de eigenaars.

MPA directeur Lauren Keiser vertelde aan de BBC dat hij de verwachting heeft dat zijn organisatie succesvoller actie kan ondernemen als er gedreigd kan worden met celstraffen. "Sites die gitaartabs aanbieden zijn al tijdens in omloop, maar zijn wel compleet illegaal", aldus Keiser.

Het is de eerste keer dat de MPA namens haar leden optreedt tegen dergelijke sites. Leden van de organisatie hebben in het verleden vaker dergelijke sites voor de rechter gesleept, maar dat was op eigen initiatief.
De MPA wil zich in eerste instantie gaan richten op grote sites, waarvan de meeste mensen denken dat ze legaal zijn. Volgens Keiser waren kopiëerapparaten tot voorkort de grootste bedreiging voor bladmuziek, maar het internet zorgt meer en meer voor een terugloop in de verkoop van bladmuziek en daarom ziet de MPA zich genoodzaakt actie te ondernemen.

De MPA ziet zich overigens gesteund door de National Music Publishers’ Association (NMPA). Beide organisaties zijn al begonnen met hun actie’s. Zo heeft de populaire site PearLyrics al een brief mogen ontvangen waarin de eigenaars werden opgeroepen op hun activiteiten te staken. De site ging dan ook op 5 december offline.

De eigenaar van de site, die een soort van zoeksoftware voor lyrics aanbood, heeft laten weten dat hij geen geld heeft om een rechtzaak te beginnen tegen dergelijk grote organisaties. Volgens hem doet hij echter niets verkeerds, omdat zijn software alleen maar zoekt in sites die vrij toegankelijk zijn. Toch bekijkt hij momenteel wat de mogelijkheden zijn om eventueel juridische stappen te ondernemen tegen de organisaties en hoe sterk hij zal staan in een dergelijke zaak.