Een Noors bedrijf heeft een test ontwikkeld waaruit blijkt welke linuxversie de ideale linuxversie is.

De test heet ‘Linux Distribution Chooser Quiz’en is gemaakt door het Zweedse opensource adviesbureau Zegenie Studios. Volgens het bedrijf is het voor veel computergebruikers die linux willen proberen, lastig om een keuze te maken uit het groot aantal verschillende distributies. Dit willen ze met de test oplossen.

Projectverantwoordelijke Daniel Eikeland meldt: "Niet bepaald een gemakkelijke vraag om te beantwoorden, er bestaan honderden verschillende Linux-versies, vaak bedoeld voor een specifieke doelgroep. Om nieuwe Linux-gebruikers enig houvast te geven, ontwikkelde Zegenie Studios een online vragenlijst."

De vragenlijst vraagt naar het gebruik van een draadloos netwerk, of het op een laptop geinstalleerd moet worden, of er veel technische kennis is bij de gebruiker en nog meer uiteenlopende vragen. Op basis daarvan geeft de test de ideale linux distributie voor de gebruiker weer, met alternatieven. Ook worden er distributies gegeven die beter niet gebruikt kunnen worden door de gebruiker.

De test krijgt, ondanks dat hij nog in beta fase is, 40.000 hits per dag te verduren van enthousiastelingen die graag linux willen gaan gebruiken. Volgende maand komt de definitieve versie van de test online, met enkele toegevoegde distributies. Niet teveel, want dit zou afschrikken volgens het bedrijf.

Voor het zakenleven en anderen die er wat aan hebben, komen er ook specifieke lijsten. Zo komt er een test voor de beste distributie voor servers en voor firewalls.

De beta van de test kan hier gevonden worden.