Microsoft lanceerde afgelopen december de eerste Windows 10-computers met een ARM-processor. Die zouden, dankzij de zuinigere mobiele processor, minstens een hele dag mee moeten kunnen. Fabrikanten als Asus, HP en Lenovo onthulden al hun eerste apparaten. Maar naast het positieve nieuws, was er vrijwel niets over de beperkingen van de ARM-processoren.

Vandaag heeft Microsoft een lijst bekend gemaakt met beperkingen. Die werd gespot door Thurrot, en lijkt per ongeluk gepubliceerd te zijn. Afgelopen weekend haalde de softwaregigant de lijsten namelijk offline, waarmee enkel op het web bewaarde artikelen een bron hierover vormen.

  • Er worden enkel ARM64-drivers ondersteund. Windows 10 op ARM kan x86-apps draaien, maar geen x86-drivers gebruiken. Dat zou voor de meeste hardware niet heel problematisch moeten zijn, maar voor sommige randapparatuur betekent het, dat je ze niet meer kan gebruiken.
  • Er is geen ondersteuning voor x64-apps. Dat is in elk geval bij de eerste ARM-laptops het geval. Op een later, nog te bepalen moment, wil Microsoft ook x64-apps ondersteunen.
  • Bepaalde games en apps werken niet. Microsoft stelt dat games en apps die een versie van OpenGL nieuwer dan 1.1 of die een door hardware versterkte OpenGL-versie vereisen, niet kunnen werken op Windows 10 op ARM. Games die anti-cheat technologie gebruiken zullen ook niet werken.
  • Apps die de Windows-ervaring personaliseren werken ook niet. Apps die bijvoorbeeld helpen met het geven van input in Windows, of die bepaalde shell-extensions gebruiken, werken niet. Die apps moeten specifiek voor ARM gebouwd worden.
  • Apps die er van uit gaan dat alle ARM-apparaten een mobiele versie van Windows draaien werken niet goed. Sommige apps zijn gemaakt voor Windows Phone en zullen niet meer werken, of niet naar behoren. Het kan dus zijn dat de interface er in sommige gevallen wat vreemd uit komt te zien.
  • Het Windows Hypervisor Platform wordt niet ondersteund op ARM. Het is niet mogelijk om virtuele machines te draaien op Hyper-V.