2min

Traditioneel draait een laptop op een andere, krachtigere processor dan een smartphone. Maar die worden steeds beter en dat zien ook verschillende bedrijven. Om die reden heeft Microsoft besloten om laptops met een ARM-processor uit te brengen. De laptops die op een Qualcomm Snapdragon 835-processor draaien, zullen vooral voor een langere batterijduur zorgen.

Microsoft kondigde vandaag de lancering van ARM-laptops aan. Het bedrijf werkt daarvoor samen met onder andere HP en komt met apparaten onder de noemer ‘Always Connected Devices’.  De belofte is dat de apparaten dezelfde gebruikservaring zullen bieden als smartphones. Kortom: ze springen meteen aan, kunnen met LTE-netwerken verbinding maken en gaan langer mee zonder opgeladen te hoeven worden.

Eerste apparaten

In eerste instantie zullen er laptops van de bedrijven HP, Lenovo en Asus met de ARM-processoren van Qualcomm uitgerust worden. De belofte van de bedrijven is dat de laptops minstens twintig uur mee kunnen zonder dat er tussendoor opgeladen hoeft te worden en dat de apparaten maar liefst dertig dagen in stand-by kunnen staan.

De apparaten van HP en Asus zullen gelanceerd worden in combinatie met het lichtere Windows 10 S. Dat is ontworpen om enkel apps uit de Windows Store te draaien, maar gebruikers kunnen gewoon upgraden naar Windows 10 Pro. Daarmee kan er dus ook een complete versie van Windows 10 op de ARM-apparaten draaien.

Het lijkt erop dat de apparaten in principe alle software zullen ondersteunen. Hoe bepaalde zware programma’s als Photoshop presteren is de vraag, maar een beetje inleveren op de prestaties van een laptop in ruil voor snellere apparaten met een langere batterijduur is op zijn minst het overwegen waard.

Eerdere poging

Microsoft probeerde al eens eerder producten te slijten met ARM-processoren. Een jaar of vijf geleden werkte het bedrijf samen met Nvidia om Windows RT-tablets te lanceren, maar die werden niet een groot succes. Dat kwam omdat de prestaties en batterijduur niet goed genoeg waren om het echt succesvol op te nemen tegen de concurrentie van reguliere processoren.

Een van de problemen toentertijd lag in het feit dat conventionele software niet goed kon draaien op ARM-processoren. Dat komt omdat software voor x86-processoren geoptimaliseerd is en dus niet voor de ARM-versies. Dat heeft Microsoft ditmaal opgelost door de ARM-laptops x86-code te laten emuleren.

De laptops

De eerste aangekondigde laptops zijn van Asus en HP. De Asus NovaGo 2-in-1 heeft een 13,3-inch display met maximaal 8GB aan werk- en 256GB aan opslaggeheugen. Dit model biedt ondersteuning voor een stylus, heeft twee USB 3.1-ingangen en een HDMI-ingang. De goedkoopste variant, met 4GB aan werkgeheugen, kost 599 dollar en beschikt over 64GB aan opslagcapaciteit.

De HP Envy x2 is iets kleiner en heeft een 12,3-inch aanraakscherm. Het model beschikt ook over maximaal 8GB aan werk- en 256GB aan opslaggeheugen. De laptop biedt eveneens ondersteuning voor een stylus. Wat de prijs van dit apparaat wordt is niet zeker. De lancering vindt volgend jaar plaats. Lenovo komt waarschijnlijk begin volgend jaar met dergelijke laptops.