De World Associations of Newspapers heeft aangekondigd om stappen te zullen ondernemen tegen de ‘uitbuiting van nieuws’ door zoekmachines als Google, Yahoo! en MSN.

De World Associations of Newspapers (WAN) is een organisatie die maar liefst 18.000 kranten vertegenwoordigd. Ze storen zich mateloos aan de nieuwssites als Google News, of MSN Newsbot die alsmaar groter worden.
Deze sites bieden een overzicht van de actualiteit door de nieuwskoppen en foto’s van krantensites en persbureaus over te nemen.
De organisatie geeft toe dat daar op zich niets mis mee is, maar wil wel een eerlijke vergoeding voor het overnemen van de informatie.

De zoekmachines bestaan eigenlijk een groot deel doordat ze op de rug van de traditionele nieuwsmedia winst kunnen maken. WAN onderzoekt nu of ze stappen kunnen ondernemen en welke dat dan kunnen zijn.

Eerder ook daagde het Franse persagentschap AFP (Agence France Presse) Google al voor de rechter wegens het overnemen van foto’s en nieuwskoppen zonder toestemming.