min

Tags in dit artikel

, ,

Krantenuitgevers zijn niet blij met een nieuwe beslissing van Google. Google biedt namelijk al een tijdlang een platform aan waarop mensen nieuws kunnen zoeken over een bepaald onderwerp of juist de headlines kunnen checken. Het probleem is nu dat er advertenties bij deze dienst gaan komen.

Volgens de krantenuitgevers is er sprake van broodroof. Men heeft de inkomsten die voortvloeien uit advertenties hard nodig. Bijvoorbeeld om de krant draaiende te houden. Een woordvoerder namens de krantenuitgevers stelt: ‘"Dit treft absoluut de inkomsten uit de websites van kranten", aldus de European Newspaper Publishers’ Association (ENPA). Google zou afspraken schenden met deze belissing.

"Krantenuitgevers investeren dagelijks in het maken en verspreiden van kwaliteitsinhoud. Om kranten rendabel te houden, hebben ze zelf inkomsten nodig uit advertenties, ook van hun websites", aldus ENPA. Een dienst als Google News die dan ook advertenties gaat plaatsen, kunnen ze dus absoluut niet gebruiken. Mogelijk gaat de ENPA proberen haar gelijk te krijgen voor de rechter.

Google stelt echter dat het probleem meevalt. Google zal de advertenties enkel weergeven in de Verenigde Staten en er zijn geen plannen om dit verder uit te breiden. Zo stelt de gigant in een reactie. Google kondigde afgelopen februari aan dat het bedrijf advertenties bij Google News wilde gaan zetten, enkel zichtbaar voor bezoekers vanuit Amerika.

Het is niet zo gek dat de krantenuitgevers in het verweer komen. Dit was al eerder de prognose, zeker omdat de sector de afgelopen jaren een groot percentage bezoekers (en dus klanten) heeft moeten afstaan aan concurrenten die het nieuws gratis aanbieden.