2min

Er wordt door verschillende bedrijven gekeken naar een manier om wereldwijde internetdekking te realiseren. Google en Facebook gokken daarbij op weerballonnen. Microsoft lijkt een heel ander idee te hebben. Wetenschappers van Microsoft Research stellen voor om bestaande commerciële vliegtuigen en vliegroutes te gebruiken.

Volgens de wetenschappers kan deze technologie veel goedkoper zorgen voor een wereldwijd dekkend internetnetwerk dan de voorgestelde projecten van andere bedrijven. Zo wil Google binnen Project Loon weerballonnen gebruiken en Facebook binnen Aquila gebruik maken van met zonne-energie voortgedreven vliegtuigen.

Gebruiken wat er al is

Microsoft Research stelt echter voor om commerciële vliegtuigen te gebruiken. Die zouden middels wifi-routers en het licentievrije wifi-spectrum kunnen communiceren met repeaters die zich op het aardoppervlak bevinden. Doordat vliegtuigen kriskras over de aardbol bewegen, zou volgens de onderzoekers een flink deel van het grondoppervlak op deze manier van internet voorzien kunnen worden.

Daarnaast stellen de onderzoekers nog voor om de bestaande ADS-B signalen van vliegtuigen te gebruiken als controlekanaal om ervoor te zorgen dat de connectie tussen het vliegtuig en het grondstation zo sterk mogelijk is. Zo schat men in, dat zo’n tachtig procent van de bevolking van Afrika op deze manier tegen relatief lage kosten en met bestaande technologie een internetverbinding kan krijgen. De dekking ziet er als volgt uit:

Microsoft heeft al proeven uitgevoerd met het systeem en stelt dat de prestaties goed zijn. De verbinding is vooral geschikt voor het versturen van berichten en e-mails, maar zou ook voor andere internetactiviteit geschikt kunnen zijn door meer vluchten mee te laten doen en door vluchten iets om te leiden voor een betere dekking.

Wereldwijd zijn er 3,8 miljard mensen zonder internettoegang.