2min

Vandaag is bekend gemaakt dat Cambridge Analytica ermee stopt. Dat als gevolg van het Facebook-schandaal en de daaropvolgende onderzoeken naar de praktijken van het bedrijf. Niet alleen Cambridge Analytica stopt er overigens mee, moederbedrijf SCL Group ook.

Dat kondigde voorzitter Julian Wheatland vandaag aan volgens The Wall Street Journal. Ook liet oprichter Nigel Oakes van de SCL Group – het moederbedrijf van Cambridge Analytica – volgens Gizmodo weten dat het bedrijf er helemaal mee stopt. Procedures om een faillissement aan te vragen zijn begonnen.

Onschuldig, maar toch failliet

Wheatland vertelde, zo schrijft Gizmodo op basis van interne documenten, dat het bestuur besloten had dat pogingen om Cambridge Analytica eventueel een nieuwe naam te geven “futiel” zouden zijn. Het verlies van reputatie en klanten heeft teveel geld gekost. En dus hebben werknemers de instructie gekregen meteen hun keycards in te leveren.

Het Facebook-schandaal maakte het werk van Cambridge Analytica al erg ingewikkeld. Onderzoeken en diverse berichten leidden er al toe dat de druk toenam. Het schandaal bleek immers veel breder dan alleen Facebook. In zijn persbericht houdt Cambridge Analytica wel vol dat het onschuldig is en dat alle beschuldigingen niet kloppen.

Het stelt dat het “belasterd” is voor activiteiten die legaal zijn en dat het voldoet aan alle normen binnen de politieke en commerciële sector. Uit intern onderzoek bleek volgens het bedrijf dat de beschuldigingen niet klopten. Maar: “het beleg van media heeft vrijwel alle klanten en leveranciers van het bedrijf weggedreven” en dus was een faillissementsaanvraag noodzakelijk.

Overigens blijven de onderzoeken naar de praktijken van het bedrijf gewoon doorgaan, of het er nou mee stopt of niet. Zeer waarschijnlijk krijgen deze gebeurtenissen dus nog wel een staartje.