2min

Tags in dit artikel

,

Google heeft gisteren een nieuwe dienst gelanceerd, te weten een online kalender. De verwachting is dat de strijd tussen Google, Microsoft en Yahoo hierdoor weer flink zal oplaaien.

De nieuwe service, genaamd Google Calender, kan momenteel gebruikt worden zonder dat daarvoor een Gmail account voor nodig is. Gebruikers kunnen zoeken naar evenementen en deze toevoegen aan hun kalender. Calender maakt ook gebruik van de open standaarden die voor kalenderapplicaties zijn opgesteld. Sommige websites die melding maken van evenementen gebruiken deze standaarden. Google nodigt dergelijke sites nu ook uit om een Google Calender button op hun site te plaatsen, zodat bezoekers met een simpele klik het evenement op de site kan toevoegen aan de agenda.

Behalve dat gebruikers op deze manier zaken in kunnen plannen in hun agenda, is het natuurlijk ook mogelijk om handmatig afspraken toe te voegen, of om de afspraken uit Microsofts Outlook te importeren. Mensen met een drukke agenda zullen blij zijn om te horen dat er ook kinderlijk eenvoudig gezocht kan worden naar afspraken.

Net zoals bij Outlook mogelijk is, kunnen gebruikers ook andere mensen uitnodigen voor evenementen. Deze mensen hebben daarvoor alleen ene e-mail adres nodig en zijn dus niet gebonden aan Google Calender. Calendergebruikers kunnen ook instellen dat deze mensen op een bepaald tijdstip nog een herinnering ontvangen, die via e-mail of sms kan worden bezorgd.
De interface is zo in te delen dat er een dag-, week, maandoverzicht te zien is.

Alhoewel Google meldde dat er momenteel nog geen ondersteuning is voor Outlook, gaat die ondersteuning er binnenkort wel komen. Wel ondersteuning wordt iCal van Apple en XML standaarden. Om goed met Google Calender te werken moeten mensen Internet Explorer 6 of Firefox 1.07 gebruiken. Verder moeten JavaScript en cookies ingeschakeld zijn.
Mensen die bang zijn dat hun complete agenda op straat ligt hoeven niet bang te zijn, want standaard is ingesteld dat de kalender niet voor buitenstaanders te zien is.