min

Tags in dit artikel

, , , ,

De site Penny Arcade besloot recentelijk de proef op de som te nemen en Windows XP eens qua prestaties te vergelijken met Mac OS X. Dat is tegenwoordig vrij eenvoudig te doen, doordat Apple nu toestaat om met haar Boot Camp software Windows XP op Intel Mac’s te laten draaien.

De onderzoeker besloot de test eens te houden, omdat hij in een aantal artikelen had gelezen dat mensen die Windows draaiden op een Intel Mac een prestatieverbetering van 20 procent hadden ervaren in sommige computerspellen.
Hij gebruikte zijn MacBook Pro met een 2GHz Intel Core Duo, 2GB aan geheugen en een Radeon X1600 om de test uit te voeren.

Eerst installeerde hij Windows XP via de Boot Camp software, waarna hij het spel World of Warcraft installeerde. Vervolgens draaide hij het spel onder beide besturingssystemen in een resolutie van 1.440 x 900 pixels met alle grafische opties op maximaal.
Onder OS X haalde hij zo een framerate van tussen de 15 en 20 frames per seconde. Het spel was zo nauwelijks te spelen en in grote steden en tijdens raids moest hij terugschakelen naar lagere resoluties.

Toen hij het spel echter met dezelfde instellingen startte onder Windows behaalde hij een framerate van tussen de 35 en 40 frames per seconde. Daarnaast ondervond hij nauwelijks verschil in rustige gebieden en drukke steden of tijdens raids.

De onderzoeker geeft wel aan dat hij zeer tevreden is met de laptop en niet over wil stappen op Windows XP. Toch staat het hem wel tegen dat hij op dezelfde machine onder Windows twee keer zo hoge prestaties kan behalen en dat hij dus met Mac OS X niet het maximale uit zijn hardware kan halen.