1 min

De April 2018 update voor Windows 10, die grote veranderingen met zich meebracht, wordt op een aantal systemen niet meer geïnstalleerd. Microsoft meldt dat het gaat om een aantal systemen met Intel SSD’s, die niet meer goed werken zodra de update eenmaal volledig geïnstalleerd is.

Het gaat om systemen die voorzien zijn van de Intel SSD 600 Series en Intel SSD Pro 6000p Series. Die apparaten lijken herhaaldelijk te crashen tijdens het opstarten van het geüpdatete Windows 10-apparaat. Het probleem lijkt te herstellen: daarvoor moet je bij het opstarten F8 ingedrukt houden en vervolgens de update terugdraaien.

Tijdelijke oplossing

Momenteel is het de enige fix die bekend is. Het probleem lijkt verder alleen voor te komen bij de firmware van Intel voor deze specifieke SSD’s. Het probleem komt niet voor bij andere apparaten met dezelfde controllers (maar andere firmware). Om die reden blokkeert Microsoft de update voor deze specifieke systemen, tot er een oplossing is.

Eerder al werd de April 2018-update uitgesteld wegens andere problemen. Op het allerlaatste moment bleek dat de update ervoor zorgde dat sommige apparaten een blue screen of death lieten zien na de update. Problemen met SSD-firmware zijn verder niets vreemds, meestal moeten drivers gewoon een update krijgen en werkt de boel daarna prima.

Een mogelijke oorzaak van het probleem kan liggen in de manier waarop de update omgaat met stroommanagement. Het lijkt erop dat Microsoft in de toekomst wel met een update voor deze apparaten komt.