1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Crossbow, dat is de codenaam voor het nieuwe besturingssysteem voor mobiele apparaten zoals smartphones en pda’s, zo verklaarde een woordvoerder van Microsoft.

Het nieuwe OS van Microsoft moet als waarschuwing dienen tegen concurrenten als Symbian en Blackberry. Microsoft rekent op goede samenwerking met bedrijven die Exchange inmiddels gebruiken, maar dan in combinatie met een Blackberry-server.

In Crossbow moeten verschillende nieuwe snufjes komen zoals gemakkelijker chatten en een ‘push-mail’ functie. Bij ‘push-mail’ wordt een e-mail van de server naar een mobiel apparaat gestuurd. Deze functie wordt vooral bij grote bedrijven gebruikt. Boven vele nieuwe functies komt er een nieuwe versie van Office Communicater, een communicatiemodule die aansluit op Office 2007.

Het doel van Crossbow is om middleware, zoals Blackberry, uit de markt te laten verdwijnen. Analisten verklaren dat Microsoft grotendeels succes zal hebben bij kleine en middelgrote bedrijven die al van de Exchange server gebruik maken.

In 2005 had Microsoft zestien procent van de markt in handen. Dit was niets vergeleken met de 63 procent van Symbian. PalmSource had tien procent en Blackberry zeven procent in handen. Blijft er nog 4,5 procent over voor overige (Linux-)besturingssystemen.

Het is nog niet bekend wanneer het nieuwe besturingssystem voor mobiele apparaten op de markt verschijnt.