2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Gebruikers van Windows 10 melden dat een veiligheidsupdate voor problemen op hun apparaten zorgt. De update waar het om gaat draagt de illustere naam KB4100347 en is gericht op versie Windows 10 April 2018. Het geheel moet de problemen die voortkomen uit Spectre oplossen.

Microsoft meldt volgens MSPowerUser dat de update de nieuwe microcode van Intel bevat die Spectre Variant 2 oplost. Het gaat om een kwetsbaarheid met de naam CVE-2017-5715, maar de oplossing hiervoor blijkt voor nieuwe problemen te zorgen. Gebruikers melden dat hun apparaten niet langer goed opstarten.

Opnieuw opstarten

Zo meldt een gebruiker op Twitter dat zijn Windows-apparaat niet meer opstart. In plaats daarvan blijft het geheel permanent op het laadscherm hangen. Het opnieuw installeren van Windows 10 zou niet geholpen hebben, omdat de update zichzelf opnieuw installeert.

Het probleem lijkt voort te komen uit het feit dat Microsoft de update ook uitrolt naar computers waar deze niet voor bedoeld was. Zo meldt de site HTNovo.net dat Microsoft de microcode-update van Intel ook naar apparaten die draaien op AMD-processoren uitrolt. Verder wordt de update schijnbaar ook uitgerold naar apparaten die op een niet-ondersteunde Intel-processor draaien.

Om het probleem op te lossen, is het van belang om de update te de-installeren. Dat kan door binnen het instellingenmenu van Windows 10 te zoeken naar het tabblad met Updates & Veiligheid. Eenmaal daar kan de updategeschiedenis bekeken worden en kunnen updates verwijderd worden.

Problemen met Spectre

Sinds de Meltdown en Spectre kwetsbaarheden werden gevonden, rolt Intel updates voor de microcode uit. Die zorgen ervoor dat de gaten gedicht worden, maar brengen ook flink wat problemen met zich mee, zoals nu dus weer het geval is met Microsoft. Afgezien daarvan worden veel apparaten een stuk langzamer door de updates, wat voor gebruikers weer vervelend is.