1 min

Tags in dit artikel

De allereerste grafische kaart met een HDMI-aansluiting is aangekondigd door Sapphire. De X1600 pro zal daarmee de eerste zijn die geschikt is voor het afspelen van Blu-ray of HD-DVD. De eerste kaart die Windows Vista optimaal zal kunnen benutten dus.

Om alle grafische snufjes van Windows Vista te benutten is meer nodig dan een krachtige grafische kaart. Het Aero Glass uiterlijk zal uiteindelijk door een groot deel van de pc´s gedraaid kunnen worden, maar toch zullen vele snufjes ontbreken. Zo is er voor het afspelen van high-definition content, zoals hd-dvd en blu-rayschijven ondersteuning nodig voor HDCP, wat staat voor high-bandwidth digital content protection.

De X1600 pro ondersteunt deze HDCP-techniek, toch is dit niet voldoende. Verschillende kaarten bezitten deze techniek maar hebben nog steeds geen dvi/hdcp-compatibele outputmogelijkheid. Hiervoor is namelijk een Digital Content Protection-programma, een soort decodeersleutel nodig. De X1600 pro is de eerste kaart die deze decodeersleutels bezit, en kan dus in Windows Vista en Media center volledig tot zijn recht komen.

De X1600 Pro biedt ondersteuning voor Shader Model 3.0 en ATI’s Avivo technologie. De andere eigenschappen van de kaart lopen zowat gelijk met de normale X1600.Het 256MB GDDR3 geheugen draait op 800MHz, de core op 500. Hij beschikt over 12 pixel pipelines en de kaart is crossfire ready. Er is een VGA en SPDIF ingang aanwezig en de kaart ondersteunt een maximale resolutie van 1980×1080. Inmiddels ligt de kaart in de winkels.