1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Eerder op Techzine was te lezen dat de helft van de huidige pc´s de grafisch zwaarste variant van het Vista besturingssysteem niet zou kunnen draaien. Het probleem blijkt nu nog erger te zijn.

Om alle grafische snufjes van Windows te benutten is meer nodig dan een krachtige grafische kaart. Het Aero Glass uiterlijk zal uiteindelijk door een groot deel van de pc´s gedraaid kunnen worden, maar toch zullen vele snufjes ontbreken. Zo is er voor het afspelen van high-definition content, zoals hd-dvd en blu-rayschijven ondersteuning nodig voor hdcp, wat staat voor high-bandwidth digital content protection. Bijna geen enkele grafische kaart biedt ondersteuning voor deze techniek.

ATI en NVIDIA beweren beiden dat hun nieuwste grafische kaarten deze techniek wel bezitten en dit klopt dan ook. Toch is er een extra onderdeel nodig om High-definition beelden te kunnen afspelen. Een Digital Content Protection-programma, een soort decodeersleutel, is ook vereist om dergelijke media af te spelen en daar wringt het schoentje. Geen enkele grafische kaart, ook de recentste niet, geeft ondersteuning aan deze decodeersleutel, die in handen is van Intel.

Momenteel bezit dus geen enkele grafische kaart de decodeersleutels en nieuwe media zal dan ook niet kunnen worden afgespeeld op Vista pc´s. In welke grafische kaarten dit wel aanwezig zal zijn zal de tijd uitwijzen, maar momenteel is er nog geen haast bij, aangezien Windows Vista pas in december verschijnt.