Adobe Systems breidt zijn vlaggenschip, de Creative Cloud, flink uit met een aantal nieuwe producten. Het bedrijf omarmt de opkomst van augmented reality, voice apps en YouTube. Veel van de toevoegingen zijn er dan ook vooral om de Creative Cloud een marktaandeel te laten verwerven op nog opkomende gebieden.

De nieuwe producten en functies werden afgelopen maandag onthuld tijdens het Adobe Max-evenement. Adobe toonde onder meer Project Aero, maar er zijn ook andere nieuwe aankondigingen die behoorlijk interessant kunnen zijn.

Augmented reality

Wellicht is de meest opvallende nieuwe toevoeging Project Aero. Dat is een tool waarmee content voor augmented reality ontwikkeld kan worden. Aero maakt gebruik van de kunstmatige intelligentie Sensei en kan grafische ontwerpen uit Photoshop en andere Creative Cloud-applicaties omvormen tot 3D-modellen voor augmented reality. Content die gemaakt wordt binnen Aero kan ook direct op de beelden die de camera van de gebruiker maakt geplakt worden.

Met Project Aero zou de Creative Cloud zomaar eens een interessant en opvallend alternatief kunnen vormen op andere frameworks waarmee AR-toepassingen gebouwd kunnen worden. Bedrijven die hier content voor ontwikkelen zouden zelfs kosten kunnen besparen, omdat er minder AR-specialistisch werk nodig is hiervoor. Designers die al bekend zijn met Photoshop kunnen nu immers makkelijk een AR-model ontwikkelen.

Snel video’s bewerken

Adobe komt ook met een nieuwe versie van de XD-application prototyping tool die de mogelijkheid om interface-elementen die je met je stem bestuurt toe te voegen. Ontwikkelaars kunnend e tool nu gebruiken als onderdeel van projecten die zich richten op platformen als Amazons Alexa.

Andere digitale platformen waar Adobe nu ook iets mee kan zijn wat meer gevestigd. Denk aan Premiere Rush, een video-bewerkingsapp die contentmakers toestaat video’s snel te maken en publiceren op onder meer YouTube, Facebook en Instagram. De tool werkt vooral heel gemakkelijk en automatiseert een aantal taken. Zo kan Premiere Rush dankzij Sensei achtergrondmuziek zachter zetten op het moment dat iemand begint te praten.

Photoshop en de iPad

Tot slot heeft Adobe Photoshop nu ook geoptimaliseerd voor de iPad. De app maakt gebruik van dezelfde code als de desktopversie, maar heeft een interface die specifiek ontwikkeld is voor aanraakbesturing. Volgens he bedrijf moest er een nieuw bestandsformaat voor ontwikkeld worden, dat Cloud PSD heet. Dankzij dat formaat kunnen gebruikers op meerdere apparaten aan een project werken.

Ook komt Adobe met een alternatieve editing-app voor de iPad die Project Gemini heet. Deze beschikt over een boel ontwerpelementen die ook in Photoshop voorkomen.