min

Tags in dit artikel

, ,

Vandaag, zaterdag 2 september 2006, vindt de tweede Nederlandstalige Wikimediaconferentie plaats in Utrecht. Het eerste "WikipediaSymposium" werd in oktober 2004 gehouden in Rotterdam. De editie van 2006 wordt georganiseerd door de onlangs opgerichte Vereniging Wikimedia Nederland.

Tijdens de conferentie wordt in 14 sessies ingegaan op vraagstukken die spelen in de Wikimediagemeenschappen, zoals bronvermelding en richtlijnen, en de techniek achter de projecten. Zo kunnen Wikianen bijvoorbeeld meer te weten komen over het SVG afbeeldingsformaat en een volautomatische spellingsverbeteraar op Wikipedia. Verder geeft de voorzitter van Wikimedia Deutschland, Kurt Jansson, een lezing over de activiteiten van deze Duitse vereniging: haar successen en uitdagingen. Stichting Kennisnet Ict op School, de publieke ictondersteuningsorganisatie voor het Nederlandse onderwijs die zich richt op ‘Leren vernieuwen met ict’ sponsort de conferentie.

Wikipedia en haar zusterprojecten betekenen veel voor het Nederlandse onderwijs en worden veel gebruikt door scholieren. Daarom steunt Kennisnet Ict op School de Wikimediaprojecten zowel facilitair met servers als met deze conferentie, waar gebruikers gezamenlijk projecten verder kunnen ontwikkelen.

Uit recent onderzoek
van Multiscope bleek dat de Nederlandstalige Wikipedia regelmatig wordt gebruikt door één op de drie Nederlanders. Hiermee is Wikipedia in Nederland de populairste website die door de bezoekers zelf wordt samengesteld en staat ze op plaats 6 van de meest bezochte websites.