2min

Elliott Management, een activistische aandeelhouder met een belang van meer dan vier procent in eBay, heeft een uitgebreide brief geschreven aan het bestuur van het bedrijf. Daarin roept Elliott het bestuur van eBay op om een aantal van zijn activiteiten af te stoten.

Wat Elliott Management betreft, is het tijd dat eBay zich weer meer richt op zijn kernactiviteiten. Het gaat dan om de marktplaats die het zelf wereldwijd aanbiedt. Andere diensten, waaronder Marktplaats en StubHub zouden moeten worden afgesplitst, zodat de focus weer ligt op wat er echt toe doet voor het bedrijf.

Vijf stappen

Elliott Management vindt dat eBay veel efficiënter kan werken. Door meer te focussen op de eigen marktplaats, kan het bedrijf onder meer kosten besparen. Daarnaast zou er flink wat kapitaal aan aandeelhouders uitgekeerd kunnen worden. Om dat te doen, heeft Elliott een vijftal stappen gespecifieerd:

  1. Portfolio heroverwegen: eBay heeft een breed portfolio met verschillende waardevolle objecten. Het bedrijf moet niet alleen meer waarde daaruit halen, maar ook de objecten scheiden van eBay, zodat het management zich weer op de kern van zijn zaak kan richten.
  2. Nieuw leven inblazen: de marktplaats van eBay zelf is strategisch erg belangrijk, maar volgens Elliott te lang verkeerd beheerd. Het is tijd dat het management zich enkel gaat richten op het laten groeien en versterken van deze kernactiviteit.
  3. Operationele verbeteringen: eBay heeft een weinig efficiënte bedrijfsstructuur en geeft daardoor teveel geld uit. Door efficiënter te werken kan het bedrijf meer investeren in activiteiten die de omzet laten groeien.
  4. Kapitaal uitkeren: eBay boekt flink wat winst en zou daarom meer geld kunnen overmaken naar zijn aandeelhouders.
  5. Effectief leiderschap: eBay moet ervoor zorgen dat het meest ervaren talent op de juiste plaats zit, zodat de operationele verbeteringen ook zo goed mogelijk doorgevoerd kunnen worden.

Onderdeel van de voorstellen van Elliott Management is om Classified Groups af te splitsen. De bedrijfstak is onder eBay zo’n 4,5 miljard dollar waard maar zou als het zelfstandig functioneert tussen de 8 en 12 miljard dollar kunnen opleveren. Ook het Nederlandse Marktplaats en het Duitse mobile.de vallen onder deze groep.