5min

Tags in dit artikel

, , , ,

Sony heeft vrijwel alle laatste geheimen rond de PS3 weggenomen op de Gamer’s Day die gisteren gehouden werd. Op het evenement liet Sony de definitieve console aan de pers zien. Hieronder een samenvatting.

Wat zit er allemaal in de verpakking?
Om meteen maar met de deur in huis te vallen, er zit geen HDMI kabel in. Zoals eerder al te lezen was op Techzine, bleek uit een afbeelding op een Sony website dat de PlayStation 3 zonder HDMI kabel geleverd zal worden. Dit is nu door Sony bevestigd.

Het is vreemd dat Sony besloten heeft om geen HDMI kabel mee te leveren met de PS3, aangezien het bedrijf juist de Full HD kwaliteiten van de PS3 gebruikt voor de promotie. Sony zal in haar keuze geen onderscheid maken tussen de verschillende continenten, dus zowel de Amerikanen als de Japanners moeten apart een HDMI kabel aanschaffen.
Voor een officiële PS3 HDMI kabel moeten de Amerikanen nog eens 49,99 dollar extra betalen.

Sony zal overigens wel de film Talladega Nights op Blu-ray met de PS3 meeleveren. Dat lijkt echter een schrale troost, want als je de film in Full HD kwaliteit wil zien, dan moet je dus eerst een HDMI kabel aanschaffen.
Verder krijg je bij de PS3 één Sixaxis controller, een stroomkabel zonder externe voeding, een USB mini-kabel, een ethernet kabel en een Multi-AV kabel met composietaansluitingen.

Wat kan ik er allemaal nog bijkopen?
Bij de launch kan je voor 49,99 dollar een extra sixaxis controller kopen, een memorycard adapter kost 14,99 dollar en in december zal er ook een Blu-ray afstandsbediening beschikbaar komen voor 24,99 dollar.

Welke spellen zijn er bij de launch beschikbaar en wat gaan ze kosten?
In totaal zijn er bij de launch 21 spellen te verkrijgen voor de PS3. First-party titels, dus van Sony zelf, gaan over de toonbank voor 59,99 dollar. Hieronder de volledige lijst van launchgames.

  • Genji: Days of the Blade
  • NBA 07
  • Resistance: Fall of Man
  • Blazing Angels: Squadrons of WWII
  • Call of Duty 3
  • EA Sports Fight Night Round 3
  • The Elder Scrolls IV Oblivion
  • F.E.A.R.
  • Full Auto 2 Battlelines
  • Madden NFL 07
  • Marvel Ultimate Alliance
  • Mobile Suit Gundam: Crossfire
  • NBA 2K7
  • NHL 2K7
  • Untold Legends Dark Kingdom
  • Ridge Racer 7
  • Tiger Woods PGA Tour 07
  • Sonic the Hedgehog
  • Need for Speed Carbon
  • Tony Hawk’s Project 8
  • Tom Clancy’s Rainbow Six Vegas

Zoals misschien wel uit deze lijst duidelijk wordt, is EA bijna hofleverancier van Sony. Het bedrijf heeft ongeveer dertig titels op de planning staan, waarvan er een aantal in de lijst hierboven staan.

Die sixaxis controller, wat kan je daar nou mee doen in de spelletjes?
Diverse spellen zullen gebruik maken van de tiltsensoren in de nieuwe sixaxis controller van de PS3. Een voorbeeld daarvan is het spel Madden. Zo kun je schijnbewegingen maken door de controller te kantelen of bepalen hoe zwaar je iemand omver wilt beuken.


Call of Duty 3 Screenshot

In Call of Duty 3 is het mogelijk om verschillende acties uit te voeren met de controller. Voor een melee aanval kan de controller snel horizontaal gekanteld worden. Ook kan de controller als peddel gebruikt worden als er in een boot geroeid moet worden. Nadat je een bom geplaatst hebt kan je hem laten ontploffen door de de controller te draaien en daarna naar beneden te duwen.

En beweeg je je controller altijd mee als je een scherpe bocht moet maken in een racegame? In Need for Speed Carbon zal dit echt helpen, aangezien de sixaxis controller op dat moment je net een beetje extra sturing geeft, zodat je de bocht op gevoel kan doorkomen.


Need for Speed Carbon Screenshot

Andere spellen zullen op eenzelfde soort manier gebruik maken van de tiltsensoren, zodat moeilijke knoppencombinaties vervangen kunnen worden door intuitieve bewegingen. Overigens zullen niet alle spellen de sensors ondersteunen.

Kan ik de PS3 laten samenwerken met mijn PSP?
Dat kan zeker. Het meest opvallende is toch wel de mogelijkheid om de mediabestanden op je PS3 overal ter wereld af te spelen op je PSP, mits je de beschikking hebt over een draadloze verbinding. Doordat de PS3 ook CD’s kan rippen, heb je bij een draadloze verbinding op je PSP dus altijd de beschikking over je muziekcollectie.

Ook zal het mogelijk zijn om PSone spelletjes die je via de online winkel van Sony hebt gekocht te spelen op de PSP. Dat is overigens in eerste instantie de enige mogelijkheid om PSone spellen te spelen. Een emulator voor de PS3 zal later in een update verschijnen.

Komt er dan een winkel voor de PS3?
Absoluut, Sony liet weten dat het met de PS3 ook de PlayStation Store zal openen. Behalve dat je er dus PSone spelletjes kan kopen, zullen er net als op Xbox live ook demo’s, updates en extra’s te downloaden of te koop zijn in de PS winkel. Spelontwikkelaars hebben van Sony een API gekregen, waarmee ze de PS winkel direct kunnen integreren in hun spellen.

Een officiële prijs voor de PSone spelletjes is nog niet bekendgemaakt, maar Sony hoopt op een prijs rond de 14,99 dollar of minder. Sony wil uiteindelijk alle spellen die ooit verschenen zijn voor de PS1 in originele staat ter beschikking stellen in de winkel, met uitzondering van de spellen waar licenties opzitten.

Ook zullen er in de PS winkel arcadegames te koop zijn, het eerste arcadespel is Blast Factor. Het spel zal in 1080p resolutie weer te geven zijn en maakt gebruik van de sixaxis controller. Hoe het spel precies werkt is nog niet duidelijk, maar wel is duidelijk dat het spel automatisch de moeilijkheidsgraad kan aanpassen, zodat het spelletje altijd uitdagend blijft.


Blast Factor, de eerste arcadegame voor de PS3

Alles spellen die je overigens aankoopt via de winkel zijn accountgebonden, maar je kunt de spellen op maximaal vijf PS3’s gebruiken. Als je PS3 stukgaat, of je wil een spelletje bij een vriend laten zien, dan kun je gewoon op de andere PS3 inloggen met je account en het spel spelen.

En, hoe zijn de spellen?
Diverse grote nieuwssites waren op de Gamer’s Day aanwezig. Een korte blik op de verschillende verslagen vanaf het evenement leert dat de graphics van de spellen om van te smullen zijn. Soms zijn de graphics zelfs zo realistisch dat het fenomeen uncanny valley onstaat. Over dit verschijnsel kun je hier meer lezen.

Ook blijkt dat de tiltsensoren in de PS3 in sommige gevallen een zeer goede aanvulling is op de speelervaring. Eenmaal gewend is het bewegen van de controller een zeer goede aanvulling op de bestaande knoppen op de controller.
Veel van de speelbare spellen waren nog in ontwikkelingsfase, of hadden nog wat schoonheidsfoutjes, maar die zouden in de definitieve versie verholpen moeten zijn.

Klinkt allemaal wel goed eigenlijk, wanneer kan ik hem kopen?
Helaas moeten wij Europeanen nog tot maart volgend jaar wachten. Een PS3 importeren zou een optie zijn, ware het niet dat Sony door productieproblemen niet zo heel veel consoles kan leveren in Japan en Amerika. Het bedrijf heeft wel laten weten vast te houden aan de schatting van zes miljoen geproduceerde consoles voor het einde van haar boekjaar in 2007.