2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Een Engelse rechter heeft bepaald dat de verkoop van Japanse versies van Sony’s PSP in Europa illegaal is. De rechter deed de uitspraak in een zaak die Sony had aangespannen tegen de website Lik-sang.com. De kans is nu groot dat Sony ook gelijk zal krijgen van de rechter als het een verbod op de import van PS3 consoles zal eisen.

Lik-sang.com is een website die het voor Europeanen mogelijkt maakt om Japanse consoles te importeren. Voor enthousiastelingen is dat gunstig, omdat consoles vaak eerder in Japan uitkomen. Sony is echter niet blij met deze verkoopvorm en is daarom in diverse Europese landen een rechtszaak gestart, om de import van de PSP te verbieden. In het Verenigd Koninkrijk heeft Sony nu gelijk gekregen van de rechter en het lijkt erop dat Sony ook in andere landen succes zal hebben.

Alhoewel de rechtszaak specifiek op de PSP handheld gericht is, lijkt Sony nu een sterke positie te hebben als het bedrijf gaat proberen om ook de import van de nieuwe PS3 te verbieden. Het bedrijf zal in een mogelijke nieuwe rechtzaak deze uitspraak als jurisprudentie gaan gebruiken, waardoor een importverbod op de PS3 al bij voorbaat zeker lijkt.

Lik-sang.com liet in een verklaring op haar website weten zeer verbolgen te zijn over de uitspraak. "Je verdedigen in meerdere rechtzaken in verschillende landen en dure advocaten betalen is een overweldigende situatie voor kleine bedrijven als Lik sang. Het starten van verschillende zaken met verschillende claims en verschillende rechters is compleet onnodig, behalve dat op deze manier Lik Sang zo lang op kosten gejaagd wordt, totdat we failliet zijn. En afgezien van dat, ik vraag me af of Sony daadwerkelijk verlies en schade lijdt door onze activiteiten", aldus Pascal Clarysse, Marketing Manager of Lik-Sang.com.

Opmerkelijk is dat Lik-Sang vanuit Hong Kong werkt en geen banden heeft met het Verenigd Koninkrijk. Toch is de rechter van mening dat het Engelse recht ook op Lik Sang van toepassing is. Sony heeft Lik Sang inmiddels laten weten dat het zeker een nieuwe rechtszaak kan verwachten als Lik Sang de PS3 via haar website gaat verkopen. Lik Sang bekijkt momenteel of er nog opties zijn om de verkoop toch door te zetten, maar de kans dat die mogelijkheden er zijn lijken klein.