PS3’s mogen tijdelijk niet meer verspreid worden

De rechtbank in Den Haag heeft besloten om de recent door Sony geïmporteerde Playstation 3 exemplaren te laten vasthouden voor een periode van 10 dagen. De rechtbank heeft dit besloten nadat LG een kort geding heeft gewonnen van Sony omtrent een Blu-ray patent van LG.

PS3’s mogen tijdelijk niet meer verspreid wordenSony mag de komende 10 dagen geen retailers voorzien van nieuwe Playstation 3 exemplaren omdat zij in overtreding zouden zijn van een patent van LG omtrent de ingebouwde Blu-ray speler. Hierdoor bestaat de kans dat de Playstation 3 consoles de komende weken zeer moeilijk tot slecht leverbaar worden. De winkeliers mogen de exemplaren die ze in huis hebben nog gewoon verkopen maar wanneer zij weer een nieuwe levering krijgen is voorlopig onduidelijk.

Inmiddels zouden er de afgelopen week al tienduizenden exemplaren van de console zijn vastgehouden voordat ze zijn verspreid naar alle winkelketens. Sony importeert naar schatting ongeveer 100.000 consoles per week en gaat proberen het verbod zo snel mogelijk ongedaan te maken.

Het Koreaanse LG heeft in elk geval het eerste kort geding gewonnen omtrent een patent van de blu-ray speler, wat opmerkelijk genoeg ook een uitvinding is van Sony. LG heeft dit product echter verbeterd door er bepaalde technieken aan toe te voegen en te patenteren. Sony zou dit ook hebben geïmplementeerd en nu dit patent overtreden. LG zou na de komende 10 dagen om een verlenging kunnen vragen bij de rechtbank, hierdoor zou de Playstation 3 bij veel winkelketens uitverkocht raken.

Sony en LG zijn in totaal om maar liefst zeven patenten in gevecht, waarvan de bovenstaande een van de belangrijkste is. Indien Sony aan het kortste eind trekt moet het wellicht een vergoeding aan LG betalen voor elke verkochte Playstation 3, wat op zou kunnen lopen tot honderden miljoenen euro’s.

De reden dat LG een kort geding heeft aangespannen tegen Sony in Nederland heeft voornamelijk een logistieke aard. Schiphol en de Rotterdamse haven zijn de twee belangrijkste plekken waar de PlayStation 3 consoles Europa binnenkomen om vervolgens te worden verspreid naar andere landen binnen de EU.