2min

Tags in dit artikel

,

De universiteit van Cambridge gaat alle werken en manusscripten van Charles Darwin online zetten. Daarbij zitten ook werken die nog niet eerder gepubliceerd zijn .

De universiteit van Cambridge heeft al jaren de beschikking over het Darwin Archive, waarin 50.000 pagina’s tekst en 40.000 afbeeldingen zijn opgeslagen. In 2009, het 200e geboortejaar van Darwin, zullen alle documenten op het internet staan.

Het project wordt geleid door John van Wyhe, onderzoeker in de geschiedenis van de wetenschap aan de Universiteit. "Het idee is om deze belangrijke werken zo toegankelijk mogelijk te maken. Sommige mensen kunnen alleen op deze manier in aanraking komen met de werken van Darwin", aldus Wyhe.

Wyhe liet weten dat hij de laatste vier jaar allerlei materialen van over de hele wereld verzameld heeft, zodat zowel onderzoekers als geinteresseerden beschikking hebben over volledige informatie. Behalve de tekst en de afbeeldingen zijn sommige stukken ook als audioboek te downloaden, waaronder het bekende boek "The Origin of Species".

Behalve het boek zijn ook de aantekeningen die Darwin tijdens zijn beroemde reis aan boord van de HMS Beagle maakte te lezen op de site. Verder droeg Darwin tijdens zijn reizen ook een klein notitieboekje bij zich, waarin hij zijn eerste gedachten opschreef toen hij op de Galapagos eilanden was. Dit boekje werd in de jaren 80 gestolen, maar de teksten zijn van microfilm gehaald en staan ook op de site.

Momenteel staat 50 procent van de werken online, tot 2009 zullen de andere werken stapsgewijs worden toegevoegd. De site is te vinden op darwin-online.org.uk