Google gaat samen met The British Library een kwart miljoen boeken digitaliseren. Het zijn echter geen moderne boeken, maar boeken die in de 18e en 19e eeuw zijn geschreven. Het copyright van deze boeken is al verstreken en ze kunnen daarom zonder probleem op het internet worden geplaatst.

De boeken zullen beschikbaar komen bij de Googles Books-dienst. Hiervandaan kunnen de boeken eenvoudig op een e-reader of mobiel worden overgezet of je kan de boeken gewoon op het internet lezen. De boeken zullen uit de periode tussen 1700 en 1870 komen en bevatten onderwerpen zoals de Franse revolutie, de afschaffing van de slavernij en bepaalde oorlogen van voor 1870. Helaas gaat het nog een hele tijd duren voordat deze boeken online komen te staan. Hoogstwaarschijnlijk duurt dit wel een aantal jaar, maar na deze periode zullen de boeken wel gratis te bemachtigen zijn.

De boekdienst van Google zelf is nog geen jaar oud. Al de boeken die op hierop staan zijn gratis te downloaden, omdat ook van deze boeken het copyright is verlopen. Eind vorig jaar, toen de dienst startte, stonden er al drie miljoen boeken online. Dit doet Google allemaal in samenwerking met veertig verschillende bibliotheken van over de hele wereld. Naast het web is Google Books ook beschikbaar op Android- en iOS-toestellen en er zijn ook apps beschikbaar voor e-readers.