2min

Tags in dit artikel

, , , ,

27 oktober, de dag waar de hele Ubuntu Linux community naar uitkijkt: de release van Ubuntu 6.10, The Edgy Eft, is dan eindelijk realiteit!

De vorige release van Ubuntu, Dapper Drake, is wel nog steeds goed te gebruiken. Deze had namelijk Long Term Support, 3 jaar op de desktop en 5 jaar op de server. De versie is net een half jaartje uit, vanaf 1 juni, dus de support voor deze versie duurt nog even, en dat is maar goed ook.

Edgy Eft wordt namelijk anders dan andere releases van Ubuntu. In deze release mochten de developers helemaal los. Er zitten een hele hoop experimentele diensten in, waarvan de meest opvallende toch wel de standaard installatie van XGL is. Iedereen kent de bewegende kubussen wel, en de mooie effecten die de laatste tijd overal op het internet opduiken. De nieuwe Ubuntu moet dit dus standaard kunnen.

Daarnaast zijn er een flink wat programma’s die nog in bétafase zijn en dus nog niet stabiel zijn. Toch zitten er een paar hiervan al in de nieuwe Ubuntu. Firefox2 zal er in zitten en Gaim2, een multiprotocol chatclient, zit er ook standaard in ingebakken.

De volgende release van Ubuntu zal The Feisty Fawn heten en is daarmee versie 7.04. Wat er precies in deze versie veranderd is nog niet bekend maar er zal wel veel aandacht aan de compactibiliteit van hardware besteed worden. Ook de grafische aspecten van de desktop, evenals de ondersteuning van verschillende multimedia formaten.

Sinds vrijdag is er een release candidate van edgy eft beschikbaar via onze downloadsectie op Techzine. Als je wilt kan je hem dus al proberen, maar vrijdag komt de daadwerkelijke versie uit, dus je kan eigenlijk beter daarop wachten.