3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Vandaag heeft Ubuntu de nieuwste versie van haar besturingssysteem uitgebracht. Het besturingssysteem heet Ubuntu 7.10, en draagt de codenaam ‘Gutsy Gibbon’.

Ubuntu is een vrij besturingssysteem dat gebaseerd is op Debian Linux. De bedenker van Ubuntu, Mark Shuttleworth, heeft zichzelf als doel gesteld een volwaardig alternatief voor Microsoft Windows te creëren dat door iedereen vrij gebruikt kan worden. Shuttleworth is rijk geworden met de verkoop van het bedrijf Thawte, waar hij veel geld heeft verdiend met het gebruik van opensource software. Na de verkoop van Thawte, en na de eerste Zuid-Afrikaanse ruimtetoerist geweest te zijn, heeft Shuttleworth Ubuntu opgericht. Elk half jaar komt Ubuntu met een nieuwe release. Naast Ubuntu richtte Shuttleworth ook het bedrijf Caniconical op, dat zich richt op het betaald ondersteunen van Ubuntu. Zo verdiend Shuttleworth toch nog wat geld aan Ubuntu.

Elke versie van Ubuntu kent uiteraard vele verbeteringen in tegenstelling tot de vorige release, en zo ook deze. Een van de opvallende functies is het extreem toegenomen aantal ondersteunde printers. Zo’n beetje elke printer die door de consumenten veel gebruikt worden zijn nu automatisch ondersteund. Meestal volstaat inpluggen om het apparaat op gang te krijgen. Er is ook een PDF printer toegevoegd. Als je naar deze printer print, wordt er een pdf bestand aangemaakt van de geprinte data. Dit is erg handig voor programma’s die standaard niet kunnen exporteren naar PDF. Ook worden er standaard desktop effecten meegeleverd. Enige vereiste is dat de grafische driver geinstalleerd is, maar zodra dit het geval is kan je genieten van draaiende kubussen en wiebelende applicatie vensters.

Ook nieuw in Gutsy is het kunnen aanpassen van Xorg settings in de Screen & Graphics. Hierin kan je ingewikkeldere dingen zoals een Dual Screen-opstelling makkelijker in configureren dan dat het is in het xorg.conf configuratie bestand zelf, maar ook basisinstellingen zoals resoluties kan je hierin instellen. Daarnaast is er de Deskbar Applet, waarmee je vanaf je desktop in een klik naar je favoriete sites of op Google zoeken. Met Tracker is het tevens mogelijk om naar bestanden op je harde schijf te zoeken en met diverse zoekmachines op het internet.

Gutsy komt officieel in twee smaken. Er komt een Desktop- en een Server-variant. De beide namen zeggen volgens mij zelf genoeg waar ze zich op richten. De meeste aandacht krijgt de Desktop-omgeving, omdat daar het doel van Mark Shuttleworth zich bevindt.

Naast een nieuwe versie van Ubuntu kunnen liefhebbers van KDE zich uiteraard ophalen aan de KDE telg van het besturingssysteem, genaamd Kubuntu. Mensen die niet zo’n heel snelle pc tot hun beschikking hebben kunnen Xubuntu installeren. Dit is Ubuntu met een hele lichte Window Manager genaamd XFCE. Voor de downloadlinks kan je een kijkje nemen in de Download Sectie van Techzine.

Discussiëren over de nieuwe Ubuntu kan uiteraard in het Linux, BSD en Unix Besturingssystemen Subforum. Er is een speciaal topic gemaakt waarin je alles wat je maar wilt kwijt kan over de nieuwe Ubuntu.