2min

Tags in dit artikel

, , ,

De kop is eraf, de PlayStation 3 is op de markt, althans in Japan. Daar stonden zaterdagmorgen heel wat Japanners voor de deur van hun favoriete winkel, om hun exemplaar op de kop te tikken. De meeste hardcore gamers konden een exemplaar bemachtigen, maar van de mensen die uitgeslapen hadden vingen de meesten bot.

De eerste PS3 werd door Sony president Ken Kutaragi uitgereikt in een Bic Camera winkel in de Japanse stad Yurakucho. Het was naar verluidt een Chinees die deze eer te beurt viel. Daarna vertrok Kutaragi naar de winkel Yodobashi Camera in Shinjuku, waar hij een uur nadat de chaos daar was losgebarsten aankwam.


Rijen, rijen……..

De meeste winkels in Japan hadden er namelijk voor gekozen om geen pre-orders aan te nemen, maar om nummertjes uit te delen aan de mensen die als eerste voor de winkel stonden. De website Gamespot ging de straat op, om te kijken hoe groot de rijen waren en constateerden voor een winkel een rij van ongeveer 600 mensen. Toen ze wat later terugkwamen stonden er echter nog maar 70 mensen. Maar schijn bedriegt, zo bleek, want het winkelpersoneel had besloten om de wachtenden alvast in een aparte ruimte bij de winkel te laten wachten. In die ruimte stonden inmiddels 1.500 mensen te wachten, de 70 mensen daarbuiten hoopten dat iemand daarvan toch nog af zou zeggen.


……..en nog eens rijen

Andere winkels hadden besloten om zogenaamde raffle-tickets uit te delen, een soort loterijkaartjes. Waar de meeste winkels tegen een uur of acht in de morgen al uitverkocht waren, ging bij deze winkels de loting pas tegen een uur of negen van start. Maar toen ook daar de rijen tot enorme proporties toenamen, moesten de medewerkers ook daar mensen die achteraan stonden teleurstellen.

Sony had de tekorten uiteraard al van te voren ingeschat en de reclamecampagnes rond de launch daarom ook tot een minimum beperkt. Gelukkig voor de Japanners hoeven ze niet heel lang te wachten op een nieuwe lading PS3’s, de komende weken gaat Sony elke week 100.000 nieuwe exemplaren naar Japan verschepen. Overigens worden de PS3’s al massaal aangeboden op internet, een 60GB model doet ongeveer 750 dollar op eBay en een 20GB model 600 euro.


Eén vroege vogel toont trots zijn PS3