min

Tags in dit artikel

, , ,

Nadat Sony’s PlayStation 3 vorige week in de Japanse winkelrekken verscheen en dezelfde dag daar ook weer uit verdween, was het gisteren de beurt aan de Verenigde Staten. De launch aldaar kenmerkte zich door een aantal diefstalletjes, doorweekte PS3 fans en een launchparty met bekende artiesten. Al met al kwamen heel wat verkleumde PS3 fans bedrogen uit, omdat er gewoonweg niet genoeg consoles beschikbaar waren.

De afgelopen week was de PS3 het absolute nieuws bij Amerikaanse gamers. Zo lagen sommige fans al sinds vorige week voor de deur van hun lokale gameswinkel. Sommige winkels stuurden de wachtenden weg, maar bij een Walmart moest de politie eraan te pas komen, toen de weggestuurde fans later terugkwamen en met elkaar in gevecht gingen voor het beste plekje in de rij.


Veel wachtenden werden getrakteerd op een stortbui

Gisterenavond was er echter geen houden meer aan en stonden velen Amerikaanse gamers in ellenlange rijen, in de hoop ook een PS3 te kunnen bemachtingen. De weergoden waren hen echter niet gunstig gestemd, want vele wachtenden werden getrakteerd op een flinke stortbui. Ook druk was het bij de SonyStyle Store in Manhattan, New York. Daar hield Sony namelijk het launchfeestje voor de PS3. Alhoewel Sony de intentie had om een leuk feestje te bouwen, waren de aanwezigen meer geïntereseerd om een PS3 aan te schaffen. Desondanks ging het feestje toch door met optredens van Ludacris, Karime Adibebe (ook wel bekend als de nieuwe Lara Croft), DJ D-Nice en Charlie Murphy.


Kaz Hirai (rechts) en Howard Stringer luisteren de launchparty op

Ook de president van Sony Amerika, Kaz Hirai, maakte samen met CEO Howard Stringer zijn opwachting op het podium. Stringer maakte een aantal grappen en Hirai kreeg het voor elkaar om de menigte de naam van Sony’s nieuwe console te scanderen. Overigens was niet iedereen daarin geïnteresseerd, sommigen waren druk bezig met de democonsoles, anderen deden na een lange week zels een schoonheidsslaapje.


Deze drie mannen kregen hun PS3 gratis, omdat ze de drie eerste kopers waren

Het doorzettingsvermogen van de drie vroegste vogels werd door Sony beloond, zij kregen van Sony een gratis PlayStation 3 met een aantal spellen. Een vierde gelukkige vond een gouden ticket in zijn tas en krijg daarvoor ook een gratis console. Tegen middernacht was het dan zover, Hirai en Stringer overhandigden de New Yorkse Angel Paredes de eerste PS3 van Noord-Amerika. Paredes kreeg naast de PlayStation ook nog een persoonlijke boodschap van Hirai. Daarna konden de rest van de aanwezigen zich ook naar de kassa haasten en een console aanschaffen.

De 400 aanwezigen gingen tevreden weg met een console onder hun arm, maar de mensen die nog buiten stonden gaven de moed niet op. Volgens hen zal Sony vanochtend om zeven uur lokale tijd nog een stel PlayStations gaan verkopen. Veel van hen waren niet blij dat ze niet bij het feestje konden zijn, maar nog zeven uur langer wachten kon er volgens hen ook nog wel vanaf.


Volhardende fans hopen op meer consoles van Sony.

Stelen of bestolen worden

Elders in het land stonden ook flinke rijen voor diverse winkels, maar niet iedereen had de tijd of het geld om een PS3 te kopen. Gelukkig hebben we de wapens nog, moet een stel mannen gedacht hebben, zij overvielen donderdagochtend een GameStop winkel in Elk Grove en maakten naast een aantal Xbox 360 systemen ook een stuk of vier PlayStation 3’s buit.

Voor een aantal andere PS3 fans liep de donderdag niet zo vrolijk af, toen zij even uit de rij wegliepen werden ze aangehouden door een stel gemaskerde mannen die hen achter de winkel beroofden. De politie kon de pijn iets verzachten door met behulp van camerabeelden een aantal gestolen goederen terug te vinden.