2min

Tags in dit artikel

, , ,

QNAP heeft de nieuwe versie van zijn besturingssysteem QES uitgebracht. Versie 2.1.0 bevat nieuwe functionaliteit als het exclusieve Write Coalescing-algoritme voor het optimaliseren van all-flash prestaties in ZFS. Ook bevat het software-gedefinieerde SSD-optimalisatie, inline-verdichting en ondersteuning voor iSER. 

Het besturingssysteem is op de FreeBSD-kernel gebaseerd en gebruikt ZFS. Versie 2.1.0 heeft dus het Write Coalescing-algoritme, dat de prestaties moet verbeteren. Bij test door QNAP zelf zorgde dit voor een verbetering van 400 procent voor willekeurige schrijfprestaties voor de all-flash TES-3085U NAS.

QES 2.1.0 bevat verder ondersteuning voor in software-gedefinieerde over-provisioning. Dat stelt gebruikers in staat om extra over-provisioningruimte toe te wijzen aan SSD’s en opslagpools, om het teruglopen van de prestaties als gevolg van schrijfversterking te voorkomen. Daarnaast moet dit de levensduur van SSD’s gaan verbeteren.

De nieuwe versie van het besturingssysteem levert bovendien op agressieve wijze een grotere ruimtebesparing op, door geavanceerde technieken voor inline gegevensverdichting toe te passen. Dit is vooral handig als veel herhaalde gegevens of grote hoeveelheden kleine bestanden worden genegeerd. QES 2.1.0 versterkt ook bestaande inline gegevensdeduplicatie en inline gegevensverdichting.

Bescherming

QES 2.1.0 ondersteunt talloze op ZFS gebaseerde opties voor gegevensbescherming en herstel bij grote problemen. Het gaat daarbij onder meer om end-to-end checksums, waarmee stille gegevenscorruptie gedetecteerd en gecorrigeerd wordt. Ook is er een bijna onbeperkt aantal snapshots voor iSCSI LUN en gedeelde mappen, en SnapSync voor het versnellen van externe backups.

De op QES gebaseerde QNAP NAS ondersteunt de virtualisatietoepassingen van VMware, Microsoft en Citrix. SnapSync ondersteunt daarnaast VMware Site Recovery Manager voor het aanbieden van een externe oplossing voor back-ups en herstel op ondernemingsniveau voor virtuele toepassingen.

QES 2.1.0 voegt ook ondersteuning toe voor iSER, waarmee de prestaties van VMWare geoptimaliseerd worden. Verder is er ondersteuning voor de diensten voor bestandsdeling OpenStack Cinder en Manila. Bedrijven worden daarmee voorzien van een flexibele, eenvoudig te gebruiken en voordelige opslagoplossing voor OpenStack-omgevingen.