1 min

Tags in dit artikel

, , ,

QNAP brengt versie 5.0.1 van besturingssysteem QTS uit. De update focust op betrouwbare vervanging van RAID-schijven en geoptimaliseerd opslagbeheer.

QTS 5.0.1 biedt functionaliteit voor het veilig vervangen van RAID-schijven voordat er storingen optreden. Dit gebeurt met het aangeven van alle schrijffouten door zogenoemde S.M.A.R.T-waarden, het signaleren van een trager systeem of voorspellingen op basis van DA Drive Analyzer.

Ook beschikt het besturingssysteem nu over gratis exFAT-ondersteuning voor op Arm gebaseerde NAS-servers. Het bestandsysteem exFAT ondersteunt daarbij bestanden tot 16 Exabyte en is geoptimaliseerd voor flash storage. Dit moet de bestandsoverdracht versnellen.

Daarnaast ondersteunt de nieuwste versie AES-NI-hardwareversnelling om de efficiëntie van het ondertekenen en coderen/decoderen van gegevens te verhogen ten opzichte van SMB 3.0 (Server Message Block). Dit moet tot vijf keer hogere overdrachtssnelheden zorgen, de systeemprestaties verbeteren en tegelijkertijd gevoelige data beschermen.

Overige functionaliteit

Andere functionaliteit in QTS 5.0.1 is de ondersteuning van het Windows Search Protocol (WSP) voor gekoppelde gedeelde mappen. Hiermee kunnen gebruikers gedeelde NAS-mappen zoeken via Windows als er een SMB-station op de NAS aanwezig is.

Verder worden nu Enterprise Self-Ecrypting Drives (SED) ondersteund. Concreet gaat het hierbij om HDD’s en SSD’s die aan het TCG-Enterprise SED-protocol voldoen. Gebruikers kunnen de ingebouwde coderingsfuncties voor een extra gegevensbeschermingslaag gebruiken zonder dat extra software of NAS-systeembronnen nodig zijn. Dit is vooral nuttig voor bedrijven die strikt vertrouwelijke informatie opslaan, zoals de publieke sector, de gezondheidszorg en de financiële sector.

QNAP QTS v5.0.1 is per direct beschikbaar.