QNAP geeft vandaag een nieuwe versie van zijn besturingssysteem vrij, de QTS 4.3.5 Beta. Deze beschikt over verschillende opties die de opslag- en netwerkaspecten verbeteren. De nieuwe versie introduceert onder andere configureerbaar SSD RAID over-provisioning.

Deze optie vermindert ongewenste SSD-schijfversterking voor een maximale levensduur van de SSD. Ook resulteert dit in constante random-schrijfprestaties van meer dan 100 procent, vergeleken met een SSD met alleen de standaardhoeveelheid over-provisioning. Dit levert een aanzienlijke versterking op van schrijfintensieve toepassingen, zoals databases en online-editing. Een SSD-profileertool helpt bij het onderzoeken van de beste over-provisioning verhouding gebaseerd op de doel IOPS-prestaties van de gebruiker.

QTS 4.3.5 introduceert ook de mogelijkheid om snapshot-herstel vanaf een externe snapshot-replica direct terug te schrijven naar de lokale NAS. Hierbij hoeven niet alle mappen en bestanden op de doelbestemming handmatig te worden hersteld, om ze vervolgens terug te kopiëren naar de lokale NAS. Het stroomlijnen van dit proces spaart tijd en inspanningen uit.

Dankzij de update zijn volumes voortaan te converteren tussen thin- en thick-provisioning, wat voor een maximale flexibiliteit zorgt bij het toewijzen van opslagruimte. De omvang van volumes is eveneens terug te brengen, zodat de NAS zich kan aanpassen aan de veranderende behoeften van opslagtoewijzing.

Netwerkfuntionaliteiten

Naast de updates die vooral betrekking hebben op opslag en gegevens, komt QTS 4.3.5 ook met netwerk-gerelateerde mogelijkheden. Zo is er voortaan ondersteuning voor krachtige functies die ingebouwd zijn in geavanceerde netwerkkaarten (NIC’s). Bovendien voegt QNAP zijn QBelt VPN-protocol toe aan de QVPN Services app. Dit vergroot de netwerkbeveiliging door het verkeer te versleutelen en de detectiekans te verkleinen. Geo-geblokkeerde webcontent en/of bedrijfsintranet resources zijn eveneens te benaderen met QBelt, om dergelijke beperkingen te omzeilen.

QTS 4.3.5 zal de laatste versie zijn die de SS/TS-x79 en de TS/TVS-x70-series ondersteunt.