Microsoft gebruikt AI om oude Windows 10-versies te updaten

Microsoft gebruikt AI om oude Windows 10-versies te updaten

Windows 10 wordt door Microsoft as-a-Service aangeboden waarbij elk halfjaar een grote nieuwe update wordt gepusht. Wie te lang op een oude versie van Windows 10 blijft werken, krijgt geen security updates of ondersteuning meer van Microsoft. Nu schakelt het AI in om oude versies toch te laten upgraden.

Windows 10 versie 1803 (April 2018 Update) wordt vanaf 12 november als end-of-service bestempeld door Microsoft. Om computers met deze versie toch te upgraden naar Windows 10 versie 1903 (Mei 2019 Update) schakelt de softwaregigant voortaan machine learning (ML) modellen in.

Op de Twitter-account van Windows Update laat Microsoft weten dat het aan een model werkt waar oude versies toch naar de nieuwste versie worden geüpdatet om de nieuwste updates te garanderen en veiligheidspatches te ontvangen.

Wie als bedrijf nog op een oudere versie draait, wordt niet automatisch geüpdatet. Microsoft laat weten in een reactie op Twitter dat het zich houdt aan de regels dat bedrijven hebben ingesteld inzake Windows Update.

Bug fixes

Naast de aankondiging van het gebruik van ML-modellen om toestellen te updaten, heeft het een bug opgelost waarbij privacy-instellingen niet werden getoond bij een upgrade. Volgens Microsoft had maar een kleine groep gebruikers hiervan last, maar heeft het nu een oplossing uitgerold voor wie van Windows 10 versie 1709, 1803 of 1809 updatet naar versie 1903. Gebruikers krijgen voortaan een notificatie dat ze hun nieuwe privacy-instellingen opnieuw kunnen evalueren.

Daarnaast heeft Microsoft nog wat updates uitgerold voor Windows 10 versie 1809 (Oktober 2018 Update). Het heeft de Edge-browser gepatcht en de Your Phone-app geoptimaliseerd. Tot slot heeft Microsoft een vreemde bug opgelost waarbij het geluid wegvalt wanneer een computer meer dan 50 dagen niet werd herstart.

Gerelateerd: Windows 10 mei 2019 update: de belangrijkste redenen om te updaten