2min

Versie 1803 (april 2018 update) van Windows 10 ontvangt tot en met mei 2021 beveiligingsupdates. De verouderde versie van het besturingssysteem zou eigenlijk later dit jaar al niet meer worden ondersteund.

De april 2018 update van Windows 10 kreeg, net als alle edities van het besturingssysteem, een uiterste datum mee na de release waarna ondersteuning middels beveiligingsupdates wordt stopgezet. Op 10 november 2020 zou versie 1803 de laatste ontvangen, waarna gebruikers (Enterprise, Education en IoT Enterprise) moeten upgraden om weer updates te ontvangen. Om te voorkomen dat bedrijven en organisaties in relatief korte tijd alle systemen moeten upgraden ten tijde van de coronacrisis, stelt Microsoft het stopzetten van de ondersteuning uit tot 11 mei 2021.

Eerder dit jaar deed Microsoft hetzelfde. Versie 1709 kreeg verlenging tot medio oktober van 2020, versie 1809 (ook de Home en Pro-edities) wordt ondersteund met security updates tot begin november.

Voor Home en Pro-users van Windows 10 versie 1803 geldt de verlenging van ondersteuning niet, aangezien die editie al bijna een jaar (november 2019) niet meer wordt ondersteund met updates.

Windows updates kampen met problemen

Gebruikers die een verouderde editie van Windows 10 gebruiken waarvan de ondersteuning bijna afloopt, wordt aangeraden te upgraden naar een nieuwere versie. In het geval van Windows 10 versie 2004 ging dat echter ook met de nodige problemen, aangezien die editie voor veel gebruikers niet beschikbaar werd gemaakt.

Vervolgens kwam de update beschikbaar voor een groter deel van de userbase, maar werden ook de bijkomstige mankementen vaker gesignaleerd. Recent gebruikte bestanden konden plots weggegooid zijn, net als het vaker te zien krijgen van een Blue Screen of Death. Met een patch van begin deze maand, hoopt Microsoft het gros te hebben verholpen.