2min

Tags in dit artikel

, , ,

Na jaren speculatie is het dan toch zo ver, de iPhone is gisteren gepresenteerd door Apple. Met de telefoon gaat Apple niet alleen de strijd aan met de gevestigde orde op het gebied van telefoons, maar ook met ontwikkelaars van besturingssystemen voor telefoons.

Apple wil het groots gaan aanpakken met de iPhone, het belangrijkste is natuurlijk de telefoon zelf, maar niet minder opmerkelijk is het feit dat de telefoon op het Mac OS X besturingssysteem draait. Daardoor is de iPhone uitgerust met een scala aan mogelijkheden. In ieder geval levert Apple standaard de Safari browser en iTunes mee en Widgets worden ondersteund. Ook is het mogelijk om Google Maps als telefoonboek te gebruiken en middels een samenwerking met Yahoo krijgen alle telefooneigenaren een IMAP mail adres.

Wat betreft de specificaties zien we dat de telefoon 11,6mm dik is en voorzien is van een touchscreen met een beelddiagonaal van 3,5 inch. Vrijwel alle invoer zal via dit scherm gaan, Apple heeft namelijk maar één knop voorzien, die je naar het hoofdscherm brengt. Ook is er een 2-megapixel camera voorzien, naast de mogelijkheid om verbinding te maken via Bluetooth, Wi-Fi en normale telefoonnetwerken. De iPhone kijkt automatisch of er een Wi-Fi netwerk aanwezig is en als dat het geval is, dan wordt er automatisch op dat netwerk overgeschakeld.

Apple is echter het meest innovatief geweest op het gebied van gebruiksgemak. Zo zal het scherm automatisch wissel tussen portrait en landscape mode als de telefoon gedraaid wordt en de ingebouwde muziekspeler wordt automatisch uitgeschakeld als de telefoon naar het gezicht wordt gebracht. Cingular Wireless zal de exclusieve telefoondiensten voor de iPhone gaan leveren in de VS en samen met deze provider heeft Apple een systeem ontwikkeld waarbij je de ingekomen voicemailberichten op het scherm kan toveren en per stuk kan selecteren.

Zoals gezegd gaat Cingular Wireless de telefoon met contract leveren, goedkoop zal de telefoon in eerste instantie niet zijn. Voor de versie met 4GB opslagcapaciteit moet met een tweejarig abonnement 499 dollar betaald worden. De 8GB versie kost in combinatie met eenzelfde abonnement 599 dollar. De iPhone zou rond juni 2007 in de VS verkrijgbaar moeten zijn.

Overigens lijkt Apple ook rond te zijn met het bedrijf Cisco Systems over de naam iPhone. Cisco heeft de naam geregistreerd en was in onderhandeling met Apple over het gebruik van de naam. Officieel heeft Cisco nog geen antwoord ontvangen op het laatste voorstel, maar het bedrijf gaat er vanuit dat dit voorstel door de aankondiging van Apple goedgekeurd wordt en dat het zo snel mogelijk een bevestiging krijgt van Apple.

Wil je discussiëren over de iPhone? Kijk dan eens in het Apple iPhone topic op ons forum.