Apple heeft vanavond tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC de nieuwe iPhone 4 geïntroduceerd. Voornaamste veranderingen zijn een nieuw ontwerp, betere hardware en nieuwe functies. Het toestel zal vanaf juli in Nederland verkrijgbaar zijn.


Het nieuwe uiterlijk kenden we eigenlijk al van het iPhone-prototype dat begin dit jaar in handen van gadgetblog Gizmodo kwam. Het definitieve ontwerp is zo’n 9.3 mm dik. Dat is dunner dan de iPhone 3GS en volgens Apple-topman Steve Jobs zelfs ‘dunner dan de dunste smartphone ter wereld’. De behuizing bestaat uit roestvrij staal in combinatie met glas. Het toestel weegt slechts 137 gram.

Waar de anntennes voor Bluetooth, Wi-Fi, GPS, UMTS en GSM in vorige versies van de iPhone nog in het toestel zelf zaten, zijn deze in de nieuwe iPhone verwerkt in de rand rondom het toestel. Eén kant voor GSM/UMTS en de andere kant voor de overige draadloze toepassingen. Dit zou bij moeten dragen tot een betere verbinding bij zowel telefonie als draadloos internet, Bluetooth of GPS.

De iPhone 4 heeft naast de gebruikelijke uitrusting van een telefoon een verbeterde 5-megapixelcamera met LED-flits, waarvoor in de software ondersteuning voor 5 keer digitaal zoomen is toegevoegd. Ook nieuw is de mogelijkheid om 720p (30 fps) High Definition-video op te nemen en op het toestel zelf, middels een los verkrijgbare iMovie-applicatie, te bewerken. De nieuwe iPhone beschikt over een camera op de voorzijde, waardoor het mogelijk wordt om te videobellen. Deze functie is door Apple ‘FaceTime’ gedoopt en is voorlopig alleen te gebruiken via een Wi-Fi-netwerk. Tevens heeft het toestel nu een tweede microfoon voor ‘noise cancellation’, wat zou moeten zorgen voor een beter geluid tijdens het bellen.

De nieuwe iPhone is voorzien van een zogenaamd 3.5-inch ‘Retina Display’-beeldscherm met een resolutie van 960 x 460 pixels met 326 pixels-per-inch (ppi). Ter vergelijking, de iPhone 3GS heeft een beeldschermresolutie van 480 bij 320 pixels en 163 ppi. Het nieuwe beeldscherm maakt gebruik van de IPS-technologie voor een nog betere weergave, met name in omgevingen met felle lichtbronnen, zoals zonlicht.

Evenals bij de iPad is ook de nieuwe iPhone voorzien van een chip van eigen makelij: de Apple A4 die draait op een kloksnelheid van 1 GHz. Daarnaast is de accu van het toestel groter dan die van huidige iPhones. Dit moet onder meer zorgen voor een gesprekstijd die veertig procent hoger ligt dan voorheen. De standbytijd bedraagt volgens Apple in totaal 300 uur.

Andere verbeteringen zijn 802.11n Wi-Fi en quadband HSDPA/HSUPA voor snelheden tot 7.2 Mbit down- en 5.8 Mbit upstream (al ondersteunen de meeste providers dat momenteel nog niet). Ook nieuw is een zogenaamde gyroscoop, een intern onderdeel dat in staat is om beweging op het horizontale te meten. Volgens Apple-topman Steve Jobs is het met name interessant voor ontwikkelaars.

De nieuwe iPhone zal vanaf juli verkrijgbaar zijn in onder meer Nederland en België. In Nederland zal het toestel sowieso geleverd worden door T-Mobile, dat momenteel nog de exclusieve verkooprechten voor de iPhone en iPhone 3GS heeft. Er gaan geruchten dat het toestel medio juli ook bij Vodafone verkrijgbaar zal zijn, maar de betrouwbaarheid daarvan is onduidelijk.

Het toestel zal, evenals de vorige modellen, leverbaar zijn in de kleuren wit en zwart met opslagcapaciteiten van 16 of 32 GB. Naast het nieuwe toestel introduceerde Apple ook nog een aantal nieuwe accessoires, zoals een nieuw dock en een eigen hoesje in de kleuren wit, roze, oranje, groen, blauw en zwart.

iPhone OS 4 wordt iOS 4: verkrijgbaar vanaf 21 juni


Apple heeft tevens iPhone OS 4 omgedoopt tot iOS 4, omdat de besturingssoftware al langer niet meer alleen voor de iPhone gebruikt wordt, maar bijvoorbeeld ook voor de iPod touch en de iPad. Bovendien maakt dit de weg vrij om het besturingssysteem in de toekomst ook op andere (mobiele) apparaten te gaan gebruiken.

Het nieuwe mobiele besturingssysteem, dat in april al door Apple werd aangekondigd, introduceert ruim 1.500 nieuwe API’s voor ontwikkelaars en meer dan 100 nieuwe gebruikersfuncties, zoals Multitasking, Folders, verbeterde Mail en iBooks voor de iPhone en iPod touch. Op 21 juni komt de softwareupdate beschikbaar voor de iPhone 3G (geen multitasking) en 3GS. Dit najaar zal de softwareupdate ook beschikbaar komen voor de iPad.