2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

De PlayStation 3 consoles die vanaf 23 maart in de Europese winkelschappen liggen zullen in mindere mate PS2 games ondersteunen dan de exemplaren die eerder in de Verenigde Staten en Japan verschenen.

De verminderde backwards compatibility van de Europese PS3 consoles is te wijten aan het ontbreken van speciale hardware die wel in de Japanse en Amerikaanse modellen te vinden is. Eind vorig jaar maakte Sony topman Ken Kutaragi bekend dat Sony twee PS2 onderdelen in de PS3 had verwerkt, te weten de Emotion Engine (EE) microprocessor en de Graphics Synthesizer (GS) grafische chip. Backwards compatibility is altijd een belangrijk punt voor Sony geweest en middels de PS2 hardware is 98 procent van alle PS2 games ook de PS3 af te spelen.

Sony besloot destijds om de PS2 hardware in te bouwen omdat de speciale emulatorsoftware in de PS3 niet alle oude PS2 games ondersteunt, omdat sommige games niet geheel volgens de richtlijnen van Sony zijn ontworpen. Kutaragi liet destijds al weten de emulator snel bij te willen laten werken, omdat het verwerken van de PS2 hardware extra kosten met zich meebrengt.

De PS2 hardware ontbreekt dus in de Europese PS3 modellen, maar de emulator is blijkbaar nog niet geheel bijgewerkt, waardoor deze modellen mindere PS2 spellen ondersteunen. Sony raadt PS2 eigenaren dan ook aan om hun exemplaar nog niet weg te doen als ze een PS3 aanschaffen. Sony liet verder weten dat de ontwikkeling van nieuwe games voor de PS3 in de toekomst ook belangrijker voor het bedrijf gaat worden dan het ondersteunen van oude PS2 games, wat uiteraard te begrijpen is.

Analisten zijn blij dat Sony in deze kwestie open kaart speelt, onverwachte teleurstellingen bij Europese PS3 kopers kunnen op die manier voorkomen worden. Overigens betekent het schrappen van de PS2 hardware niet dat Sony winst kan maken op de PS3, het bedrijf verwacht dat het pas tegen het einde van dit jaar winst kan gaan maken op elke verkochte PS3.