2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Amir Majidimehr, van Microsofts Mobile and Embedded Devices Division, heeft meer details vrijgegeven over de HDMI poort op de recentelijk aangekondigde Xbox 360 Elite. Daaruit blijkt dat de 360 HDMI 1.2 ondersteunt en daardoor geen multikanaals PCM audio over de HDMI poort kan afspelen.

In tegenstelling tot Sony’s PlayStation 3, die HDMI 1.3 ondersteunt, maakt de Xbox 360 Elite dus gebruik van HDMI 1.2. Als de Elite wordt aangesloten op een televisie met HDMI dan past de console de outputresolutie automatisch aan naar 1080p. Er is voor gebruikers geen mogelijkheid om de outputresolutie handmatig in te stellen, omdat de 360 werkt met HDMI-handshaking.

De output voor de audio is dus beperkt, want zelfs als de console via HDMI is aangesloten zal deze geen multikanaals geluid zonder compressie kunnen afspelen. Als de Elite wordt aangesloten op een Home Theaterset met HDMI, dan biedt de conosle alleen Dolby Digital, DTS of WMA-Pro output. Dolby Digital Plus en TrueHD audio wordt gedownscaled naar dezelfde output die het Core- en Premiummodel van de 360 biedt. Tweekanaals PCM audio over de HDMI poort van de Elite behoort overigens wel tot de mogelijkheden.

Majidimehr raadt gebruikers die volledig willen genieten van HD DVD dan ook aan om niet voor de 360 Elite te kiezen. "Als je graag 5.1 PCM output wil hebben, dan zou ik gaan voor de Toshiba A2 HD DVD speler, die na de prijsverlaging een stuk goedkoper dan de 360 Elite is. Ons doel was om een digitale aansluiting voor video te maken, voor gebruikers die dat graag willen", aldus Majidimehr.

Voor Sony is de introductie van de Elite in ieder geval een teken dat het op de goede weg is met de PlayStation 3. "De PS3 is het enige Elite gamingplatform op de markt en Microsoft probeert met deze console ons bij te houden. Maar behalve een grote hardeschijf en HDMI bieden wij ontwikkelaars veel meer in de vorm van Wi-Fi, Blu-ray opslagcapaciteit, een gratis online service, de kracht van de cellprocessor en de sixaxis controller. Onze strategie is altijd geweest om kopers van de PS3 direct een toekomstbestendige console te leveren en hen niet op te zadelen met dure add-ons en totaal nieuwe versies", aldus Peter Dille van SCEA